Trumpetaren som inte fick nog

”Trumpetaren som inte fick nog” (The trumpeter who couldn’t get enough) är ett personporträtt av trumpetaren Bo Nilsson, en beundransvärd och framgångsrik trumpetlärare som har undervisat en rad av världens främsta trumpetare, bl a Håkan Hardenberger och Ole Edvard Antonsen. I filmen berättar Bo Nilsson om sitt liv som trumpetare och som trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö där han fortfarande undervisar trots en ålder av 74 år.

I filmen medverkar Håkan Hardenberger och några av Bo:s nuvarande elever. Bo var Håkans trumpetlärare under de första åtta åren innan Bo skickade honom vidare som 16-åring till Paris för studier hos Pierre Thibaud. I filmen ger Håkan en varm och hjärtlig bild av sin tidigare lärare och det är ingen tvekan om att Bo har haft en viktig och betydande roll i hans karriär.

Filmfakta

Titel: Trumpetaren som inte fick nog (The trumpeter who couldn’t get enough)

Inspelad: 2014

Längd: 42 min

Medverkande: Bo Nilsson, Håkan Hardenberger, Johan Odin, Filip Draglund, Oscar Anders Sundqvist m fl

Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman

Översättning & engelsk text: Filip Draglund

Trumpetaren som inte fick nog

”Trumpetaren som inte fick nog” (The trumpeter who couldn’t get enough) är ett personporträtt av trumpetaren Bo Nilsson, en beundransvärd och framgångsrik trumpetlärare som har undervisat en rad av världens främsta trumpetare, bl a Håkan Hardenberger och Ole Edvard Antonsen. I filmen berättar Bo Nilsson om sitt liv som trumpetare och som trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö där han fortfarande undervisar trots en ålder av 74 år. I filmen medverkar Håkan Hardenberger och några av Bo:s nuvarande elever.

Bo var Håkans trumpetlärare under de första åtta åren innan Bo skickade honom vidare som 16-åring till Paris för studier hos Pierre Thibaud. I filmen ger Håkan en varm och hjärtlig bild av sin tidigare lärare och det är ingen tvekan om att Bo har haft en viktig och betydande roll i hans karriär.

Filmfakta

Titel: Trumpetaren som inte fick nog (The trumpeter who couldn’t get enough)

Inspelad: 2014

Längd: 42 min

Medverkande: Bo Nilsson, Håkan Hardenberger, Johan Odin, Filip Draglund, Oscar Anders Sundqvist m fl

Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman

Översättning & engelsk text: Filip Draglund

En himmel som är blå

Många av de som inte känner Anders höjer på ögonbrynen när de hör om hans projekt. Att ge ut ett soloalbum med egna poplåtar samma år som man fyller 50 både förvånar och väcker nyfikenhet. Enligt popbranschens normer och regler är det galenskap, men varför ska samhällets snedvridna åldersfixering begränsa vad man ska göra eller inte göra? Anders valde att trotsa sina rädslor för vad folk skulle tycka och såg istället satsningen som ett steg i sin personliga utveckling. På sin födelsedag, efter en jobbig sommar med uppbrott och sjukdom i familjen, bestämde han sig. Och efter två års hårt studioarbete var albumet klart. Tio egna poplåtar med svenska texter där Anders sjunger, producerar och spelar de flesta instrumenten själv. Låtar som tar avstamp i verkligheten och kommer från hjärtat.

Men tro nu inte att Anders är en dununge. Han har 30 års erfarenhet från musikbranschen, han har haft listettor i Japan och topplaceringar i Melodifestivalen med några av Sveriges främsta artister. Men det är en sak att gömma sig bakom mixerbord och datorer, en annan att blotta sig som artist. I den här filmen berättar Anders om sitt liv, om beslutet att våga satsa och om övervunna rädslor.

Filmfakta

Titel: En himmel som är blå

Inspelad: 2014-2015

Längd: 29 min

Medverkande: Anders Dannvik

Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman

Kompletterande foto: Gustav Mared, Magnus Jansheden

© Copyright Kanal 100 AB – Filmerna på kanal100.se är skyddade av upphovsrättslagen.

Trumpetaren som inte fick nog

Den här filmen är ett personporträtt av trumpetaren Bo Nilsson, en beundransvärd och framgångsrik trumpetlärare som har undervisat en rad av världens främsta trumpetare, bl a Håkan Hardenberger och Ole Edvard Antonsen. I filmen berättar Bo Nilsson om sitt liv som trumpetare och som trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö där han fortfarande undervisar trots en ålder av 74 år.

I filmen medverkar Håkan Hardenberger och några av Bo:s nuvarande elever. Bo var Håkans trumpetlärare under de första åtta åren innan Bo skickade honom vidare som 16-åring till Paris för studier hos Pierre Thibaud. I filmen ger Håkan en varm och hjärtlig bild av sin tidigare lärare och det är ingen tvekan om att Bo har haft en viktig och betydande roll i hans karriär.

 • ”I can highly recommend this documentary – a very personal portrait of my first teacher Bo Nilsson, who sadly passed away last year.” /Håkan Hardenberger
 • ”Great documentary that describes a super devoted teacher that over and over again proved his place/role as a mentor for trumpet players all over the world.” /Tore Veum
 • ”This is a beautiful documentary of an extraordinary teacher and truly kind soul.” /Dawn Oei”
 • ”Beautiful tribute to a wonderful person, musician, trumpeter, and professor. Bravo!” /Eugene C. King

Filmfakta

 • Titel: Trumpetaren som inte fick nog
 • Inspelad: 2014
 • Längd: 42 min
 • Medverkande: Bo Nilsson, Håkan Hardenberger, Johan Odin, Filip Draglund, Oscar Anders Sundqvist m fl
 • Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
 • Översättning & engelsk text: Filip Draglund

Paul Duffy – Only just begun

Paul Duffy är multiinstrumentalist och kommer från Liverpool i England. Under sju år var han solist och soprankornettist i Black Dyke Band, ett av världens bästa brassband, men nu har han lämnat bandet och arbetar som frilansande musiker.

Paul är välkänd inom den svenska brassbandrörelsen då han flitigt anlitas som gästsolist och instruktör. För ett par veckor sedan släppte han sitt första soloalbum med i huvudsak egen musik. På skivan trakterar Paul inte mindre än 25 olika instrument och i titellåten ”Only Just Begun” spelar han alla instrument i en brassbanduppsättning. Något som troligtvis aldrig har gjorts tidigare.

I det här personporträttet berättar Paul om sig själv, om det nya albumet och om sin roll som multiinstrumentalist och solist.

Filmfakta

 • Titel: Paul Duffy – Only just begun
 • Inspelad: 2014
 • Längd: 18,41 min
 • Medverkande: Paul Duffy m fl
 • Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman

Sköna sommar – med Ola Ström och vänner

”Det är få vänner som inspirerat och uppmuntrat mig så mycket som Ola Ström. Tack vare honom har jag idag arbetat som filmare i mer än 10 år och gjort över 200 filmer”.

Orden kommer från filmaren Thor-Björn Bergman som har Ola att tacka för mycket. Som en liten hyllning till sin vän klippte han ihop den här filmen till Olas 70-årsdag 21 februari 2018. Filmen innehåller bortglömda klipp från förberedelserna inför de återföreningskonserter som anordnades på Victoriateatern i Malmö i början av sommaren 2007. Filmen innehåller också klipp från de 28 webb-tv-program som visades på den officiella hemsidan samt stillbilder från inspelningen av dvd:n ”Solstollar och toffelhjältar” som släpptes hösten 2006. Ett och annat foto från Thor-Björns privata fotoalbum har också smugit sig med. All musik i filmen har Ola skrivit tillsammans med Per Dunsö.

Klippen i filmen har dålig upplösning och ljudet är stundom undermåligt, men det har ju sin charm. Speciellt när vi snackar 80-tal. Håll till godo.

”Vilket otroligt arbete du gjort, jag är helt överväldigad. Den här filmen är ju mycket roligare att se än Gerttens film, om han ursäktar. Och oj, vad många som tyckt om filmen, som blivit både rörda och berörda. Själv ser jag den varje dag, tycker du gjort ett så bra lite ovanligt låtval, och klippt ihop fint, inte minst Tusen bitar dom ju är min egen favorit. Jag är dig evigt tacksam, för det var mycket som var fantastiskt att få se, du är väldigt begåvad och har ett synnerligen gott omdöme, inte alla förunnat som bekant.” /Ola Ström

Filmfakta

 • Titel: Sköna sommar – med Ola Ström och vänner
 • Premiär: 2018
 • Inspelad: 2006-2007
 • Längd: 45 min
 • Medverkande: Ola Ström, Per Dunsö, Martyna Lisowska, André Gjörling, Jenny Bergqvist, Bo Mårtensson, Håkan Nyberg, Thomas Nyberg, Petra Mellbrand, Elin Mellbrand, Elsa Olterman, Lars Sundlöf, Hanna Jeppsson, Sandra Jacobsson, Jonathan Ström, Dan Stenqvist, Thor-Björn Bergman m fl
 • Regi, foto, klipp & stillbilder: Thor-Björn Bergman
 • Musik: Ola Ström och Per Dunsö

En himmel som är blå

Många av de som inte känner Anders höjer på ögonbrynen när de hör om hans projekt. Att ge ut ett soloalbum med egna poplåtar samma år som man fyller 50 både förvånar och väcker nyfikenhet. Enligt popbranschens normer och regler är det galenskap, men varför ska samhällets snedvridna åldersfixering begränsa vad man ska göra eller inte göra?

Anders valde att trotsa sina rädslor för vad folk skulle tycka och såg istället satsningen som ett steg i sin personliga utveckling. På sin födelsedag, efter en jobbig sommar med uppbrott och sjukdom i familjen, bestämde han sig. Och efter två års hårt studioarbete var albumet klart. Tio egna poplåtar med svenska texter där Anders sjunger, producerar och spelar de flesta instrumenten själv. Låtar som tar avstamp i verkligheten och kommer från hjärtat.

Men tro nu inte att Anders är en dununge. Han har 30 års erfarenhet från musikbranschen, han har haft listettor i Japan och topplaceringar i Melodifestivalen med några av Sveriges främsta artister. Men det är en sak att gömma sig bakom mixerbord och datorer, en annan att blotta sig som artist.

I den här filmen berättar Anders om sitt liv, om beslutet att våga satsa och om övervunna rädslor.

Filmfakta

 • Titel: En himmel som är blå
 • Inspelad: 2014-2015
 • Längd: 29 min
 • Medverkande: Anders Dannvik
 • Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
 • Kompletterande foto: Gustav Mared, Magnus Jansheden

Sommarmusikskola med utsikt

Årets roligaste och mest utvecklande vecka. Och definitivt den jobbigaste. Det sa flera av deltagarna efter årets sommarmusikskola i Jönköping. En hel vecka tillbringade de tillsammans, ett 60-tal blåsmusiker i åldern 14-75 år med samma musikintresse och samma strävan att vilja utvecklas. Och alla hade de ett gemensamt mål: Att under en vecka lära sig en rad svåra orkesterstycken och framföra dessa på en avslutningskonsert.

Med sig hem i bagaget har de inte bara ökad kunskap och bättre teknik utan även inspiration och motivation som räcker året runt. Och de är alla traditionsbärare, något viktigt och fint att vara. Sommarmusikskolan i Jönköping har nämligen funnits sedan i början av 70-talet.

I den här filmen får du några glimtar från 2014 års sommarmusikskola.

Filmfakta

 • Titel: Sommarmusikskola med utsikt
 • Inspelad: 2014
 • Längd: 33,28 min
 • Medverkande: Berit Palmqvist, Patrik Randefalk, Daniel Björnell m fl
 • Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman

Tillbaka till Hjortsberga

Det är försommar och fåglarnas sång ligger som ett täcke över den lilla orten Hjortsberga mitt i Småland. I Sjöatorpssjöns blanka yta speglas de lite hotfulla molnen och det är dags för det årliga musiklägret för barn och ungdom som spelar brassinstrument. I över 40 år har lägret anordnats och under de senaste åren har platserna tagit slut redan tidigt på våren. För 11-årige Lucas är det första gången och han tycker att det ska bli både spännande och roligt att spela och träffa nya kompisar. Lucas längtar till studenten och vill bli lärare. För Stefan är det annorlunda. Han är chef på ett stort företag och var med på lägret för 35 år sedan. Då var han 13 år och hörde definitivt till de busigaste barnen. I filmen återvänder Stefan till Hjortsbergagården och besöket väcker många minnen från barndomens somrar.

Den svenska brassbandrörelsen är en relativt liten och sammansvetsad grupp av människor som brinner för att spela brassinstrument, alltså instrument som är gjorda av mässing. De flesta har någon koppling till frikyrkan och många av Sveriges brassband har fortfarande sina rötter där. Under de senaste tio åren har intresset för att spela brassinstrument stadigt minskat. Man har därför försökt bredda verksamheten och öka antalet brasspelande barn och ungdomar. Man har startat ett oberoende musikförbund, man har intensifierat samarbete med kommunala musik- och kulturskolor, flera nya brassband har sett dagens ljus och man anordnar tävlingar, festivaler och musikläger. Tyvärr har det generellt minskade intresset för att spela orkesterinstrument gjort det svårt att uppnå önskade resultat.

Vid årets fyra brasshöjdpunker märker man dock inte av det minskade intresset. Under Lilla brassfestivalen, Hjortsbergalägret, Sommarmusikskolan och Svenska Brassbandfestivalen sjuder det av aktivitet. Det hörs brassmusik från alla vrår och skrymslen och mängder av människor i alla åldrar samlas för att spela, umgås och utvecklas tillsammans. De allra bästa orkestrarna och instruktörerna är där och det gemensamma intresset förenar och motiverar. Oavsett om man är nybörjare eller professionell musiker har man sin givna och betydelsefulla plats.

”Tillbaka till Hjortsberga” är en 58 minuters dokumentär om en av dessa årliga höjdpunkter. Filmen är producerad av filmaren och fotografen Thor-Björn Bergman som själv har sina rötter i brassbandrörelsen, men som lämnade både kyrkan och musiken för över 35 år sedan. Målet med filmen är att ge en inblick i en liten och udda musikrörelse som kämpar för att överleva.

”Det är en varm och trevlig film. Den professionella kvalitén och känslan ligger långt över mycket annat av det jag har sett.” /Pontus Torpvret, SVT

Filmfakta

 • Titel: Tillbaka till Hjortsberga
 • Inspelad: 2015
 • Längd: 58 min
 • Medverkande: Ulrik Ljungqvist, Emil Pettersson, Stefan Järvetun, Lucas Hjortlinger, Alma Lönn m fl
 • Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman