© Copyright Kanal 100 AB – Filmerna på kanal100.se är skyddade av upphovsrättslagen.

Vem lyssnar på Ella?

I filmen ”Vem lyssnar på Ella?” berättar en mamma om dagen då hon för första gången började misstänka att något inte stod rätt till med sin 3-åriga dotter Ella. Mamman hade varit frånskild sedan ett par år och när dottern kom tillbaka från umgänge med pappan började hon uppträda konstigt och säga saker som inte var normalt för ett barn i hennes ålder. Till slut gjorde mamman en anmälan och det blev inledningen till en nästan två år lång kamp mot myndigheterna. Ju längre tiden gick desto större blev insikten att hon själv riskerade att mista vårdnaden om hon fortsatte att skydda sin dotter. I filmen medverkar förutom Ellas mamma, morbror, och morfar även advokat Eva Kornhall, psykolog Olof Risberg och f d sexualbrottsutredare Monica Dahlström-Lannes samt ett antal vuxna som själva utsatts för övergrepp som barn.

Efter premiären på Medis Bio i Stockholm 2012 var det flera barnrättsorganisationer som beskrev ”Vem lyssnar på Ella?” som årets viktigaste film.

Filmfakta

 • Titel: Vem lyssnar på Ella?
 • Inspelad: 2012
 • Längd: 60 min
 • Medverkande: Ewa Kornhall, Olof Risberg, Monica Dahlström-Lannes m fl
 • Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
 • Kompletterande foto: Laszlo Schuszler

Pojken och tanten som inte ville förstå

Den här filmen bygger på ett autentiskt samtal mellan en 8-årig pojke och en socialsekreterare. Pojken berättar detaljerat vad hans pappa utsätter honom för och efter samtalet går socialsekreteraren in till sin kollega och redogör för pojkens berättelse. Här hade historien kunnat sluta, men socialsekreteraren tolkar det pojken berättat på det mest hårresande sätt och när samtalet är slut raljerar hon över sin ”bedrift”. Nu hade hon listat ut vad pojken hade varit med om. Samtalet slutar med att de båda socialsekreterarna gör high-five som en bekräftelse på att de har uppdagat sanningen. Men vems sanning handlar det egentligen om?Den här filmen visar hur man kan misstolka ett barns berättelse om man saknar kompetens och erfarenhet. Är det här ett udda exempel eller är det vanligt att man resonerar på det här viset på svenska socialkontor? I filmen får vi även höra kommentarer från advokat Eva Kornhall, psykoterapeut Olof Risberg, f d brottsutredare Monica Dahlström-Lannes och Birgitta Holmberg, ATSUB.

Filmfakta

 • Titel: Pojken och tanten som inte ville förstå
 • Inspelad: 2013
 • Längd: 26 min
 • Medverkande: Ewa Kornhall, Olof Risberg, Monica Dahlström-Lannes m fl
 • Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman

I sektens klor

Fram till det att Lars fyllde 15 utsattes han regelbundet för sexuella övergrepp av ett elitistiskt gäng pedofiler bestående av bl a läkare, psykiatriker, psykologer, skolpersonal och myndighetspersoner. Även mycket nära anhöriga var medlemmar i den sektliknande gruppen och övergreppen utfördes mestadels i Norduppland. Hjärntvätt och droger var bidragande orsaker till övergreppen. Inblandade har dömts, omkommit under oklara omständigheter, men de flesta går än i dag fria. Andra offer har begått självmord, nyligen. Trots att det nu gått mer än 30 år sedan övergreppen upphörde är Lars fortfarande rädd för att avslöja sanningen.

Filmfakta

Titel: I sektens klor

Inspelad: 2011

Längd: 22 min

Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman