Inspirerar, berör och vägleder.
Tre dokumentärer om det allra svåraste. Filmerna spelades in inom projektet Kanal 24, finansierat av Stenbecks stiftelse. Totalt 55 filmer och reportage som sågs av 75 000 besökare.
© Copyright Kanal 100 AB - Filmerna på kanal100.se är skyddade av upphovsrättslagen.
Vem lyssnar på Ella?
I filmen "Vem lyssnar på Ella?" berättar en mamma om dagen då hon för första gången började misstänka att något inte stod rätt till med sin 3-åriga dotter Ella. Mamman hade varit frånskild sedan ett par år och när dottern kom tillbaka från umgänge med pappan började hon uppträda konstigt och säga saker som inte var normalt för ett barn i hennes ålder. Till slut gjorde mamman en anmälan och det blev inledningen till en nästan två år lång kamp mot myndigheterna. Ju längre tiden gick desto större blev insikten att hon själv riskerade att mista vårdnaden om hon fortsatte att skydda sin dotter. I filmen medverkar förutom Ellas mamma, morbror, och morfar även advokat Eva Kornhall, psykolog Olof Risberg och f d sexualbrottsutredare Monica Dahlström-Lannes samt ett antal vuxna som själva utsatts för övergrepp som barn.
Efter premiären på Medis Bio i Stockholm 2012 var det flera barnrättsorganisationer som beskrev "Vem lyssnar på Ella?" som årets viktigaste film.
Filmfakta
Pojken och tanten som inte ville förstå
Den här filmen bygger på ett autentiskt samtal mellan en 8-årig pojke och en socialsekreterare. Pojken berättar detaljerat vad hans pappa utsätter honom för och efter samtalet går socialsekreteraren in till sin kollega och redogör för pojkens berättelse. Här hade historien kunnat sluta, men socialsekreteraren tolkar det pojken berättat på det mest hårresande sätt och när samtalet är slut raljerar hon över sin "bedrift". Nu hade hon listat ut vad pojken hade varit med om. Samtalet slutar med att de båda socialsekreterarna gör high-five som en bekräftelse på att de har uppdagat sanningen. Men vems sanning handlar det egentligen om?Den här filmen visar hur man kan misstolka ett barns berättelse om man saknar kompetens och erfarenhet. Är det här ett udda exempel eller är det vanligt att man resonerar på det här viset på svenska socialkontor? I filmen får vi även höra kommentarer från advokat Eva Kornhall, psykoterapeut Olof Risberg, f d brottsutredare Monica Dahlström-Lannes och Birgitta Holmberg, ATSUB.
Filmfakta
I sektens klor
Fram till det att Lars fyllde 15 utsattes han regelbundet för sexuella övergrepp av ett elitistiskt gäng pedofiler bestående av bl a läkare, psykiatriker, psykologer, skolpersonal och myndighetspersoner. Även mycket nära anhöriga var medlemmar i den sektliknande gruppen och övergreppen utfördes mestadels i Norduppland. Hjärntvätt och droger var bidragande orsaker till övergreppen. Inblandade har dömts, omkommit under oklara omständigheter, men de flesta går än i dag fria. Andra offer har begått självmord, nyligen. Trots att det nu gått mer än 30 år sedan övergreppen upphörde är Lars fortfarande rädd för att avslöja sanningen.
Filmfakta
Titel: I sektens klor
Inspelad: 2011
Längd: 22 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Grundskola. Ekonomiskt gymnasium. Studier i musikvetenskap, körledarpedagogik och ekonomi bland annat på Uppsala Universitet och Marknadsföreningen i Stockholm.
– Säljutbildning, fas 1,2 och 3
– Presentations- och avtalsteknik
– Affärsmannaskap
– Chefsutbildning
– Skyddsförarutbildning
– Tennistränarutbildning
– Sjungit i kammarkör och studiokör
– Medverkat vid 12 skivinspelning
– Spelat trumpet/kornett i ett 10-tal orkestrar
– Turnerat med körer/orkestrar i ett 10-tal länder
– Anlitad som pianist och dirigent av Rikskonserter i slutet av 70-talet
– Orkester- och körledare bl a för kören Återsken i slutet av 70-talet
– Komponerat orkestermusik, körmusik och musikaler
– Ordförande i Enköpings tennisklubb 1987-1988
– Lackerare och punktsvetsare på Bahco Ventilation i Enköping
– Butiksbiträde på Domus Stormarknad i Enköping och Jönköping (Råslätt)
– Speciallärare på S:t Illiansskolan i Enköping
– Musiklärare på S:t Illiansskolan i Enköping och på Valstaskolan i Märsta
– Försäljare på Hansta Bilservice och Norrbottens Handels AB i Enköping
– Projektledare på Uppsala Läns Landsting
Eget företag tillsammans med min bror.
– Bokföring och redovisning
– Dataregistrering och datoriseringsfrågor
– Konsultering vid nystart av företag
Filial till Databutiken i Uppsala. Ansvarig för uppbyggnad och utveckling av ny återförsäljarverksamhet. Försäljningsauktorisation för IBM, Apple och Luxor Datorer.
– Budgetering, försäljning
– Strategier och analyser
– Marknadsföring, förhandlingar och inköp
Samgående av fem olika dataföretag och bildande av Datumgruppen.
– Budgetering, försäljning till näringsliv och kommunal förvaltning
– Marknadsstrategier och koncerngemensamma aktiviteter
– Marknadsföring, förhandlingar och inköp
Erbjudande från Luxor Datorer via en ”head-hunter”. Återförsäljaransvar och säljledning för 40 återförsäljare i mellersta och norra Sverige.
– Utveckling och förädling av återförsäljarna
– Medlemskap i ÅF:s ledningsgrupper och ibland styrelser
– Marknads- och försäljningsstrategier
Regionansvar för Stockholm och norra Sverige. Ansvar för ÅF-verksamhet och i viss mån direktförsäljning.
– Budgetering och lönsamhetsanalyser
– Produktsortiment, inköp och förhandling
– Marknads- och försäljningsstrategier
– Utbildning av ÅF i affärsmannaskap och säljteknik
Ansvar för utveckling av ett nytt och heltäckande koncept riktat till Sveriges återförsäljare av persondatorer.
– Affärsutveckling och utbildning
– Finansiering och import/exportfrågor
– Marknads- och försäljningsstrategier
– Marknadsundersökningar och marknadsanalyser
Eget konsultföretag med verksamhet inom marknadsföring, personutveckling och resursökning inom management.
Verksamheten riktade sig i början i huvudsak till databranschen men marknaden växte till att även omfatta privat näringsliv och stat/kommun.
Bildande av systerföretag i USA med etablering av verksamheten i södra Kalifornien. Huvudsaklig verksamhet är uppbyggnad och utveckling av Team Sweden Tennis Coaching. Även uppdrag inom näringslivet.
Operativt ansvar för organisationens utveckling och uppbyggnad. Ansvar för Team Sweden Pro Group bestående av några av Sveriges bästa 17-19 åringar. Ansvar för utveckling av ett datoriserat träningssystem för lansering på den internationella marknaden. Ansvar för dataavdelningen och organisationens utveckling inom IT och datakommunikation. Ansvar för Team Sweden Development Group bestående av 8 affärsområden och 35 områdesexperter.
Under perioden 1996-2002 kombinerade jag uppdraget med att vara resande tenniscoach åt Dan Stenqvist med att utveckla datasystem för bl a administration, projektplanering, marknadsplanering, analys och statistik. Totalt utvecklade jag ett 20-tal dataprogram som såldes i fler än 15 000 licenser.
Arbetade som webbdesigner, stillbildsfotograf och filmare åt Ola Ström & Per Dunsö. Var delaktig som fotograf, filmare och assistent vid produktionen av dvd:n ”Solstollar och Toffelhjältar” (2006) och av dvd:n ”Ännu mer Solstollar och Toffelhjältar” (2007). Arbetade som projektledare vid tre utsålda återföreningskonserter på Victoriateatern i Malmö sommaren 2007. Producerade 25 korta webb-tv-program på Solstollarnas officiella hemsida.
Arbetade som filmare och producent. Kanal 24 var en oberoende och ideell webb-tv-kanal, utan politisk eller religiös koppling, med uppdrag att granska och informera inom områdena övergrepp, utsatthet och dess konsekvenser. Projektet finansierades av Hugo Stenbecks Stiftelse. Producerade ett 50-tal kortdokumentärer, reportage och serier som sågs 250 000 gånger av fler än 75 000 unika tittare.
Arbetade som fotograf, filmare och skribent. Producerade musik och utvecklade webb-tv-lösningar för streamad video. Ansvarade för marknadsföring och införsäljning av tjänster och produkter till nya kunder och samarbetspartners. Utvecklade webbsidor. Producerade drygt 150 reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder som exempelvis Europeiska Socialfonden, Malmö stad, Friskis & Svettis, Frid & Freud, Sparbanken Syd, Kullabergs Naturreservat, Malmö brandkårs orkester, Kanal 24, Röda korset, Stockholm Tennis Academy, Buhres fisk, Speciality Coffee Assn. of Europe, CW Connecting World, PIKU, Mediaeffekt, Malmö stadsbyggnadskontor, Västra hamnen webb-tv och Dynamix Fighting Sports.
Arbetade som fotograf, filmare och redaktör. Slutade med kommersiella filmer och producerade enbart filmer och reportage för ideella föreningar, sociala musikprojekt och stiftelser. Startade webb-tv-kanalen kanal100.se som bl a innehåller ett urval av de filmer som gjordes under åren 2006-2010. Producerade ett 50-tal filmer inom områdena musik och barn- och ungas livssituation. Vid årsskiftet 2014/2015 passerades 1 miljon visningar.
Arbetar som projektledare med uppgift att sprida kunskap och information om barn och ungdomars situation i 2000-talets Sverige. Det ska ske genom interna och externa projekt inom områdena film, musik, foto och litteratur. Fyra viktiga uttryckssätt som ska gestaltas ur barnets perspektiv.
Mindre konsultuppdragNedan följer en beskrivning av några mindre uppdrag som utförts av mig själv som konsult i Altech Affärsutveckling:
Databolaget AB: Framtagande av marknadsmaterial, säljledning etc
Enköpings Kommun: Starta-eget utbildningar, säljutbildningar och marknadsföring
Esselte System AB: Marknadsundersökningar, konkurrentanalyser, marknadsmaterial
Tilsys AB: Nyhetstidning, marknadsmaterial
Vallby-Institutet: Affärsidé. datastrategier, marknadsundersökningar
Svenska Bostäder: Utbildningar, personutveckling
Nedan följer en beskrivning av några större uppdrag som genomfördes av mig själv som konsult i Altech Affärsutveckling och Altech Business Development:
Arbetsuppgifterna var ansvar för avdelningen affärsutveckling och som utbildningskonsult. Uppdragen återfanns inom områdena affärsutveckling, företagsledning, personutveckling, datorer och personlig service.
Uppdraget var tidsbegränsat i nio månader under 1990. Målsättningen var att ta fram beslutsunderlag för vidare satsning eller avveckling.
– Handlingsplaner, försäljningsstrategier, affärsidé och interna styrmedel
– Målsättningar, organisation, löner, budget, avtal, utbildning.
– Framtagande av ÅF-material och ÅF-strategier
– Produktstrategier, inköp och leveransberedskap
– ÅF-möten, ÅF-konferenser, kontakt med huvudkontoret i London
Framtagande av ett unik koncept inom persontransportbranschen som hette ”Kundprofilerad limousinservice”.
– Marknadsundersökningar, konkurrentanalyser, strategier, budgetering
– Marknadsmaterial, marknadsföring och försäljning
– Produktion av informationsvideo
– Inköp av vagnpark och prisförhandlingar
– Rekrytering, samordning av uppdrag, chaufförer, logistik etc.
Ansvar för utveckling och initial marknadsföring av ett reklamkoncept riktat mot den internationella marknaden.
– Framtagande av marknads- och presentationsmaterial
– Bearbetning av multinationella företag gällande marknadsföring i Moskva
– Kund- och avtalsförhandlingar i bl a Ryssland, USA och Tyskland.
Pedagogkonsult Peter Mörck AB
Enköpings Kommun
Arbetsförmedlingen Enköping
Luxor Datorer AB
Nokia Information System
Stefan Eriksson
Enköpings Tennisklubb
Gorky Sweden Advertisment
Det är så äckligt att folk måste dö och bara lämna. Det säger 11-åriga Maximus när han inser att hans 90-åriga farmor inte kommer att finnas kvar så länge till. Maximus är yngst av åtta barnbarn och det skiljer 80 år mellan honom och farmor, men de starka banden sträcker sig långt bortom åldersskillnad och livserfarenhet. I den här minnesfilmen får vi följa med till sommarparadiset i Skummeslöv när Maximus är 6 år och till det första äldreboendet fem år senare där farmor aldrig riktigt kände sig hemma. Vi får också vara med när Maximus tar ett sista farväl.
”En mycket kärleksfull dokumentär som gestaltar en kraftfull kvinna och hennes betydelse över generationsgränser. Jag är imponerad och gripen!”
Till Maxi från Tolle.
Titel: Farmor är hemma nu, har inga bekymmer
Inspelad: 2008, 2013 och 2014
Längd: 16,42 min
Medverkande: Maximus Bergman, Gudrun Bergman m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
”En mycket kärleksfull dokumentär som gestaltar en kraftfull kvinna och hennes betydelse över generationsgränser. Jag är imponerad och gripen!” BENGT SÖDERSTRÖM
Svenska Brassbandförbundets ordförande, Berit Palmquist från Torsby, har tilldelats Wermländska sällskapet i Stockholms kulturstipendium 2015 för sina musikaliska insatser. Berit får stipendiet för att hon med stort engagemang och fokus på kvalitet har utbildat, utvecklat och lett blåsmusiker på central och lokal nivå.
I det här reportaget berättar Berit om sin bakgrund och om sitt musikaliska engagemang idag.
Filmfakta
Titel: Nyfiken på Berit Palmquist
Inspelad: 2015
Längd: 7,11 min
Medverkande: Berit Palmquist
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Lilla Brassfestivalen är en musikhelg för barn och ungdomar som spelar brassinstrument på musik- och kulturskolor eller i minibrass, kornettskola eller annan orkester. Hur mycket eller lite man kan spelar ingen roll, huvudsaken är att man vill lära sig mer på sitt instrument och att man vill göra det tillsammans med andra.
Årets upplaga av Lilla Brassfestivalen genomfördes helgen 13-14 februari i Åsenhöga, Gnosjö och Gislaved. I det här reportaget får du några glimtar från festivalen. Filmens sista 10 minuter är från slutkonserten i Gislaveds konsertsal.
Titel: Glimtar från Lilla Brassfestivalen
Inspelad: 2015
Längd: 28,09 min
Regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Thor-Björn Bergman, Josef Holm
”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om trumpetaren Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är en av få personer som erbjudits diplomutbildning vid både musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Han har redan fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag bl a för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger. Just nu går Filip sitt sista år på musikhögskolan och i den här serien får vi följa honom till ett par månader efter hans debutkonsert med Helsingborgs symfoniorkester i maj 2015. Serien kommer att bestå av 5 avsnitt på ca 10-30 minuter vardera. Under hösten 2015 kommer materialet klippas om till en 58-minuters reportagefilm.
I det andra avsnittet får vi följa Filip under två dagar i samband med finalen i Sveriges största solisttävling för unga musiker, Solistpriset. I avsnittet medverkar även finalisterna David Huang och Frida Fredrikke Waaler Waervågen samt trumpetläraren Bo Nilsson.
Filmfakta
Titel: Så långt vingarna bär – Del 2 – Solistpriset
Inspelad: 2014
Längd: 34 min
Medverkande: Filip Draglund, Bo Nilsson, David Huang m fl
Manus, regi, foto och klipp: Thor-Björn Bergman
Konsertfoto: GSOPlay
Avsnittssponsor: Stiftelsen Believe
”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om trumpetaren Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är en av få personer som erbjudits diplomutbildning vid både musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Han har redan fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag bl a för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger. Just nu går Filip sitt sista år på musikhögskolan och i den här serien får vi följa honom till ett par månader efter hans debutkonsert med Helsingborgs symfoniorkester i maj 2015. Serien kommer att bestå av 5 avsnitt på ca 10-30 minuter vardera. Under hösten 2015 kommer materialet klippas om till en 58-minuters reportagefilm.
I det tredje avsnittet av dokumentärserien ”Så långt vingarna bär” får vi följa trumpetaren Filip Draglund under förberedelserna till den första konserten i serien ”Hör och häpna” på Musikaliska i Stockholm. I avsnittet får vi också träffa fyra av Filips lärare. Två lärare på Musikhögskolan i Malmö där Filip studerar just nu och två lärare från barndomen.
Titel: Så långt vingarna bär – Del 3 – Lärarna
Inspelad: 2014
Längd: 21 min
Medverkande: Filip Draglund, Bo Nilsson, Håkan Hardenberger,
Jonas Palsten, Michael Andréasson
Manus, regi, foto och klipp: Thor-Björn Bergman
”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om trumpetaren Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är en av få personer som erbjudits diplomutbildning vid både musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Han har redan fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag bl a för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger. Just nu går Filip sitt sista år på musikhögskolan och i den här serien får vi följa honom till ett par månader efter hans debutkonsert med Helsingborgs symfoniorkester i maj 2015. Serien kommer att bestå av 10 avsnitt på ca 10-15 minuter vardera. Under hösten 2015 kommer materialet klippas om till en 58-minuters reportagefilm.
I det första avsnittet träffar vi Filip på Solde kaffebar i Malmö där han berättar lite om sig själv. Vi får också följa med till Musikhögskolan där Filip har en master class med Håkan Hardenberger.
Filmfakta
Titel: Så långt vingarna bär – Del 1 – Master class
Inspelad: 2013
Längd: 10 min
Medverkande: Filip Draglund m fl
Manus, regi, foto och klipp: Thor-Björn Bergman
Avsnittssponsor: Stiftelsen Believe
I dokumentärfilmserien Maximus den store får vi följa en pojkes långa och omtumlande resa från barndomens somrar på Västkusten till vuxenvärlden i storstan. Filmen tar avstamp när Maximus är sex år och då livet mest handlar om bad i havet, leksaker och om äventyr i skogen. Tillvaron är ett enda stort paradis utan bekymmer och allvarliga tankar. Men Maximus är ett sladdbarn och ganska snart börjar han identifiera sig med sina äldre bröder. Och det på både gott och ont.
Han vill ju vara som dem och inte bara den där gulliga och charmiga lilla pojken som alla ska leka och skoja med. Men samtidigt tycker han att det är lite läskigt att bli vuxen en dag, för då måste man ju betala saker själv. Och vad ska han egentligen satsa på för att lyckas och bli framgångsrik? Han har ju inga jättetalanger och han vill inte sticka ut från mängden. Inte för mycket i alla fall. Visst, han tycker om att sjunga och dansa, men är osäker på om han är tillräckligt bra. Tänk om han gör bort sig och folk börjar skratta. Det vore ju pinsamt.
Mamma och pappa säger att han måste ta sig för med någonting, skaffa sig en hobby eller ett intresse. Men vadå? Boxning är ju tabu och det spelar ingen roll hur mycket han än tjatar. Men en danskurs för nybörjare kanske kunde vara bra. Det är ju något han gillar. Men tänk om alla andra är duktigare? Då får han ju skämmas.
Nej, det är inte lätt att vara barn och samtidigt vilja bli stor. Tiden går och Maximus fortsätter att fundera på hur framtiden ska se ut. Och så plötsligt händer det. En sommar får han chansen att medverka i en musikvideo och tankarna på att bli artist börjar gro. Han får beröm för sin insats, men är osäker på sig själv. Är han tillräckligt bra och vill han verkligen lägga ner det engagemang som krävs? Maximus utför uppdraget med bravur och förstår att dörrar har öppnats. Han ser möjligheterna, men vågar han utmana sina rädslor?
Titel: Maximus den store – Avsnitt 2 – Premiär
Inspelad: 2007-2014
Längd: 45 min
Medverkande: Maximus Bergman, Thor-Björn Bergman, Julius Bergman, Josef Mauritzson, Leopold Sjölund m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Julius Bergman, Laszlo Schusler
Det är försommar och fåglarnas sång ligger som ett täcke över den lilla orten Hjortsberga mitt i Småland. I Sjöatorpssjöns blanka yta speglas de lite hotfulla molnen och det är dags för det årliga musiklägret för barn och ungdom som spelar brassinstrument. I över 40 år har lägret anordnats och under de senaste åren har platserna tagit slut redan tidigt på våren. För 11-årige Lucas är det första gången och han tycker att det ska bli både spännande och roligt att spela och träffa nya kompisar. Lucas längtar till studenten och vill bli lärare. För Stefan är det annorlunda. Han är chef på ett stort företag och var med på lägret för 35 år sedan. Då var han 13 år och hörde definitivt till de busigaste barnen. I filmen återvänder Stefan till Hjortsbergagården och besöket väcker många minnen från barndomens somrar.
Den svenska brassbandrörelsen är en relativt liten och sammansvetsad grupp av människor som brinner för att spela brassinstrument, alltså instrument som är gjorda av mässing. De flesta har någon koppling till frikyrkan och många av Sveriges brassband har fortfarande sina rötter där. Under de senaste tio åren har intresset för att spela brassinstrument stadigt minskat. Man har därför försökt bredda verksamheten och öka antalet brasspelande barn och ungdomar. Man har startat ett oberoende musikförbund, man har intensifierat samarbete med kommunala musik- och kulturskolor, flera nya brassband har sett dagens ljus och man anordnar tävlingar, festivaler och musikläger. Tyvärr har det generellt minskade intresset för att spela orkesterinstrument gjort det svårt att uppnå önskade resultat.
Vid årets fyra brasshöjdpunker märker man dock inte av det minskade intresset. Under Lilla brassfestivalen, Hjortsbergalägret, Sommarmusikskolan och Svenska Brassbandfestivalen sjuder det av aktivitet. Det hörs brassmusik från alla vrår och skrymslen och mängder av mäniskor i alla åldrar samlas för att spela, umgås och utvecklas tillsammans. De allra bästa orkestrarna och instruktörerna är där och det gemensamma intresset förenar och motiverar. Oavsett om man är nybörjare eller professionell musiker har man sin givna och betydelsefulla plats.
”Tillbaka till Hjortsberga” är en 58 minuters dokumentär om en av dessa årliga höjdpunkter. Filmen är producerad av filmaren och fotografen Thor-Björn Bergman som själv har sina rötter i brassbandrörelsen, men som lämnade både kyrkan och musiken för över 35 år sedan. Målet med filmen är att ge en inblick i en liten och udda musikrörelse som kämpar för att överleva.
”Det är en varm och trevlig film. Den professionella kvalitén och känslan ligger långt över mycket annat av det jag har sett. Pontus Torpvret, SVT.”
Titel: Tillbaka till Hjortsberga – dokumentären
Inspelad: 2015
Längd: 58 min
Medverkande: Ulrik Ljungqvist, Emil Pettersson, Stefan Järvetun, Lucas Hjortlinger, Alma Lönn m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I filmen ”Vem lyssnar på Ella?” berättar en mamma om dagen då hon för första gången började misstänka att något inte stod rätt till med sin 3-åriga dotter Ella. Mamman hade varit frånskild sedan ett par år och när dottern kom tillbaka från umgänge med pappan började hon uppträda konstigt och säga saker som inte var normalt för ett barn i hennes ålder. Till slut gjorde mamman en anmälan och det blev inledningen till en nästan två år lång kamp mot myndigheterna. Ju längre tiden gick desto större blev insikten att hon själv riskerade att mista vårdnaden om hon fortsatte att skydda sin dotter. I filmen medverkar förutom Ellas mamma, morbror, och morfar även advokat Eva Kornhall, psykolog Olof Risberg och f d sexualbrottsutredare Monica Dahlström-Lannes samt ett antal vuxna som själva utsatts för övergrepp som barn.
Efter premiären på Medis Bio i Stockholm 2012 var det flera barnrättsorganisationer som beskrev ”Vem lyssnar på Ella?” som årets viktigaste film.
Titel: Vem lyssnar på Ella?
Inspelad: 2012
Längd: 60 min
Medverkande: Ewa Kornhall, Olof Risberg, Monica Dahlström-Lannes m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Laszlo Schuszler
Ett reportage från inspelningen av en musikvideo till Thor-Björn Bergmans och Josef Mauritzsons låt ”Vid min sida” sommaren 2012.
Titel: Inspelning av musikvideo
Inspelad: 2012
Längd: 13 min
Medverkande: Josef Mauritzson, Maximus Bergman, Thor-Björn Bergman, Jacob Ragnarsson
Foto: Jacob Ragnarsson, Josef Mauritzson, Maximus Bergman, Thor-Björn Bergman
Klipp: Thor-Björn Bergman
Jonas Paulman växte upp under hårda förhållanden och i de svåraste stunderna sökte han sin tillflykt till skogen och träden. Som vuxen bestämde han sig för att vända sina negativa erfarenheter till något positivt och kreativt. Nu cyklar, paddlar och springer han land och rike runt för att uppmärksamma barns rättigheter i Sverige. Jonas är en av de 688 personer som staten bad om ursäkt och som ska ges skadestånd för att ha utsatts för missförhållanden i barnavården. Jonas föreläser också om sin förlorade barndom och hans organisation Barnens träd.
Titel: Trädkramaren
Inspelad: 2012
Längd: 21 min (preview 2 min)
Medverkande: Jonas Paulman
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
När Ulf var i 6-årsåldern blev han utsatt för sexuella övergrepp av en kvinna som bodde på samma kollektiv som han och hans familj. Det var först i 25-årsåldern Ulf insåg att han inte hade något ansvar i det som hände. Att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn är illa nog, men att som liten pojke bli utsatt av en kvinna är extra skuldbeläggande och skamligt. Ulf möter idag ständigt samhällets fördomar om att man som kille inte kan våldtas och att han egentligen borde vara stolt över att han lyckades ”lägga” en kvinna när han var så ung. Idag är Ulf pappa och estradpoet med stort P, professionell nörd och delägare i ett litet företag som trycker ekologiska tryck på ekologiska t-shirtar.
Titel: Det var inte okey
Inspelad: 2011
Längd: 23 min (preview 2 min)
Medverkande: Ulf Hässelbäck
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Eva är uppvuxen i ett kristet hem och blev utsatt för sexuella kränkningar av sin ingifta farbror. Han var medlem i missionsförbundet och de flesta hade stort förtroende för honom. Det var ingen som tog Eva på allvar och det var först när mannen antastade även andra barn som man förstod att något var fel. Eva blev oerhört besviken på människorna inom kyrkan och visade detta på ett utagerande sätt. I tonåren lämnade hon verksamheten i protest, men valde att komma tillbaka när hon var 27 år. Idag har Eva hittat en trygghet i kyrkan och har valt att berätta sin historia och försöka hjälpa andra som har drabbats på samma sätt. Med sången och musiken vill hon sprida kunskap om övergrepp och konsekvenser till kyrkliga organisationer och samfund.
Titel: Jag vill så gärna tro
Inspelad: 2011
Längd: 33 min (preview 2 min)
Medverkande: Eva Wärn
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Nyhetsartiklarna om barn som far illa ökar radikalt och varje år anmäls 15.000 allvarliga brott mot barn till polisen. Agneta Bravélius har reagerat över att det är så vanligt att barn här i Sverige utsätts för misshandel, sexuella övergrepp och mobbing. Och ändå görs så lite för att skapa förändring. Hon bestämde sig för att göra något åt saken själv. I den här filmen berättar Agneta om starten av föreningen BRY (Barns Rättsskydd) och om de visioner hon brinner för.
Titel: Ett barn, allas barn
Inspelad: 2011
Längd: 9,57 min
Medverkande: Agneta Bravélius
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Agneta blev utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa när hon var barn. För att skydda henne från pappans övergrepp placerade mamman henne på barnhem under en tid. Några av konsekvenserna i det vuxna livet blev rädsla, dålig tillit och problem med relationer.
Idag är Agneta samtalsterapeut, med över 15 års erfarenhet av samtal med människor i kris och med specialkompetens gällande sexuella övergrepp. Hon har också arbetat utomlands inom sjukvården.
Agneta har bl a gått en treårig själavårdsutbildning på KRIS (KRIStna Själavårds Institutet) plus en treårig internationell vidareutbildning genom ISARPAC (International School of Sexual Abuse Related Pastoral Counseling). Hon har också skrivit boken ”Sårade hjältar” som gavs ut 2006.
Titel: Gryning
Inspelad: 2011
Längd: 27 min (preview 2 min)
Medverkande: Agneta Sandberg
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Under flera år blev Åsa utsatt för allvarliga sexuella övergrepp av en fastighetsskötare. Då var hon bara 9 år. Händelserna har präglat hela hennes liv och det gick så lång att hon tänkte ta sitt liv. Men ett brev till sin syster förändrade allt och blev starten på något nytt. Idag driver Åsa föreningen Barnkraft tillsammans med sin syster Johanna och tillsammans arbetar de för att förändra och förbättra situationen för sexuellt utnyttjade barn.
Titel: Våga se
Inspelad: 2012
Längd: 24 min (preview 2 min)
Medverkande: Åsa Järnhäll Olsson
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
När Maria såg sin pappa hålla hennes en månad gamla dotter i sitt knä brast något inom henne. Fragment av något fruktansvärt gjorde sig påmint, men hon behövde hjälp med att få fram sanningen. En terapeut öppnade hennes ögon och när minnena vällde fram, förstod hon hur allvarligt drabbad hon faktiskt var. I den här filmen berättar Maria om sin barndom och hur hon till slut kunde komma över den tortyr som pappans övergrepp innebar.
Titel: Ond kärlek
Inspelad: 2010
Längd: 22 min (preview 2 min)
Medverkande: Maria Sechirah
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Konsekvenserna av de övergrepp Ewa utsattes för som barn blev förödande. Hon fick ett beroende av destruktiva relationer till män. Hon blev misshandlad både psykiskt och fysiskt. Hon blev kemiskt beroende av alkohol och narkotikaklassade läkemedel. Idag är Ewa frisk och nykter och drogfri sedan 17 år tillbaka. I den här filmen berättar Ewa om sitt liv och om sitt arbete som beroendeterapeut.
Titel: Vilja leva
Inspelad: 2011
Längd: 21 min (preview 2 min)
Medverkande: Ewa Östebrant
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Helgen 28-30 september 2012 hade musiklinjen vid Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping 40-årsjubileum. Över 200 tidigare elever strålade samman för att träffa gamla klasskamrater och utbyta minnen från förr. Som ett led i Thor-Björns strävan att söka sina musikaliska rötter bestämde han sig tidigt för att vara med. Och det var ett beslut han inte behövde ångra. Att träffa sina tidigare klasskamrater i samma miljö som för 35 år sedan var som att slungas tillbaka till ungdomen. På både ont och gott.
Titel: Musiklinjen 40 år
Inspelad: 2012
Längd: 26 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman, Ove Gotting, Rolf Johansson m fl
Manus, regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Laszlo Schuszler
Fatou blev utsatt för sexuella övergrepp av olika personer i omgivningen som barn och i tidiga tonåren. Hela Fatou´s liv har varit en resa fylld av nya insikter av vad barndomen har fört med sig. Även om grunderna har bearbetats genom åren, så kommer det nya dimensioner på vad övergreppen har lett till i vuxenlivet. Otrygghet, känslan av att inte duga, det ständiga sökandet efter bekräftelse är delar som följt med hela livet mer eller mindre. Svårigheter att få relationer att fungera, rädsla för att hennes egna barn ska bli utsatta. Under tonåren levde Fatou med en stark önskan att få dö och överlevde ett allvarligt självmordsförsök. Med åren, egen familj, bearbetningar och ett självständigt liv, finns idag en stark livslust och ett starkt engagemang för ungdomar och särskilt de svårigheter som många ungdomar med trasiga själar och sexuella övergrepp i barndomen orsakar.
Titel: Fatou
Inspelad: 2012
Längd: 26 min (preview 2 min)
Medverkande: Fatou Touray
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Affärsmannaskap är en utbildning som ingår i projektet Tillväxtskolan som ägs av Sparbanken Syd i samarbete med näringslivsutvecklarna i Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommun och finansieras i huvudsak av Europeiska socialfonden.
Titel: Affärsmannaskap
Inspelad: 2009
Längd: 9,30 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Intervjuer: Maria Hammenberg
Kanal 100 har producerat en tredje och sista film om Tillväxtskolan som nu är slut för den här omgången. Filmen är en lite längre produktion där sex företag berättar om deltagandet i det framgångsrika projektet som riktar sig till mogna företag med 2-50 anställda som har ambitioner att växa. Målsättningen med Tillväxtskolan är att öka tillväxten i regionen och projektet finansieras av Europeiska Socialfonden och administreras av Sparbaken Syd. En ny Tillväxtskola startade i mitten av mars och ytterligare 50 företag får nu chansen att utbildas och kompetensförstärkas under de kommande åren.
Titel: Företag på väg
Inspelad: 2010
Längd: 22 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Produktionsassistent: Anders Svensson
Speaker: Ola Ström
Fjällgården är ett klassiskt hotell i en klassisk miljö. Historian sitter i väggarna och nya blad läggs till var dag. I den här omklippta versionen av reportagefilmen om Fjällgården berättar VD Isabel Hamilton om Åre och ortens enorma utveckling under det senaste decenniet.
Vad är det som gör Åre till paradiset på jorden och varför vallfärdar människor dit sommar som vinter?
Titel: Isabells Åre – Sommar på Fjällgården
Inspelad: 2009
Längd: 8,20 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Medverkande: Isabel Hamilton
Vid ett års ålder blev Barbro lämnad till ett fosterhem där hon bodde till hon fyllde 16 år. Under åren i hemmet blev hon utsatt för övergrepp av olika män, men det var hennes fosterfar som var den värsta förövaren. Han utsatte henne regelbundet från det att hon var 8 år.
Livet i fosterhemmet bestod av en ständig psykisk misshandel. Barbro var alltid rädd för bestraffning som exempelvis inlåsning eller uteslutning genom tystnad. Fosterfaderns övergrepp innehöll aldrig våld utan var snarare kopplat till närhet och värme, något som hon annars aldrig fick känna. Barbro minns att hon var väldigt nyfiken som barn vilket gjorde att hon under alla år skyddade sin fosterpappa och trodde att det som hände var hennes eget fel.
När Barbro var 50 år sa hennes psyke ifrån och hon började känna stark ångest. Hon hade tidigare bearbetat delar av sin uppväxt genom olika utbildningar och terapier, ofta med inriktning mot ”personlig utveckling”, men nu vände hon sig till en grupp som under bra ledning bearbetade incest.
Titel: Älskad som jag är
Inspelad: 2012
Längd: 34 min (preview 2 min)
Medverkande: Barbro von Krusenstierna
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Emelie är 18 år och pluggar till lärare. Från så tidigt hon kan minnas fram till det att hon var 10 år blev hon våldtagen och misshandlad av den man som mamman bodde ihop med. Det gick så långt att hon som 6-åring försökte ta sitt liv. När hon till slut vågade berätta möttes hon av misstro både från sociala myndigheter och rättsväsendet. Det sista polisen sa när förhöret var avslutat var att han inte trodde på henne, för att hon hade ju inte hade gråtit.
Titel: Fallen ängel
Inspelad: 2011
Längd: 22 min (preview 2 min)
Medverkande: Emelie Alm
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Sofia är uppvuxen i ett missbrukarhem. Hon hade knappt lärt sig att gå innan män förgrep sig på henne första gången. Våldtäkter, droger och misshandel tillhörde vardagen. När Sofia var 7 år tvingades hon flytta till fosterhem, men övergreppen fortsatte och hon lärde sig snart att sälja sin kropp för att få råd med droger för att döva ångesten. På hösten 2004 insåg Sofia vart hon var på väg och gjorde ett ärligt försök att ta sig ur missbruket. På Nianfors Bruksherrgård i Hälsingland vände livet och tiden på behandlingshemmet blev hennes räddning. Idag har Sofia skrivit två böcker, hon har givit ut en CD med egna låtar, hon jobbar på Friskis&Svettis och kör Saab
Titel: Silverfisken
Inspelad: 2011
Längd: 22 min (preview 2 min)
Medverkande: Sofia Rapp Johansson
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Den här låten kom till i form av en uppgivenhetskänsla. Josef hörde ett barns förtvivlade berättelse om pappan som valde spriten framför allt annat. Och om rädslan att förlora det man älskar. Josef blev påmind om sin egen destruktiva historia och blev kusligt medveten om hur spriten påverkar omgivningen. Låten producerades på nolltid och har sina skavanker, men Josef valde att behålla den lite kantstött, för det är ju så livet är.
Låttext:
Jag undrar
Biografi
Josef Mauritzson
Aktuella länkar:
Josef Mauritzson
Josef på MySpaces Music
Josef på iTunes
Titel: Jag undrar
Inspelad: 2010
Längd: 3,47 min
Text & musik: Josef Mauritzson
Medverkande: Josef Mauritzson
Manus, regi & klipp: Josef Mauritzson
Foto, regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Under en svart sommarmånad när Berndt var 10 år förändrades hans liv. Han blev våldtagen av mannen som familjen hyrde sommarhus av och det fick svåra konsekvenser. Som vuxen blev en intensiv träning och mycket jobb hans sätt att förtränga minnena som fann inom honom. En dag kom barndomen ikapp och Berndt bröt ihop. Det blev vändpunkten och han lämnade storstan och bosatte sig i en liten by utanför Mark. Idag är Berndt sjukpensionär och i den här filmen berättar han om sitt liv.
h4>Filmfakta
Titel: Jag älskar faktiskt dig
Inspelad: 2011
Längd: 22 min (preview 2 min)
Medverkande: Berndt Kohlman
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
När Anna var barn blev hon brutalt sexuellt utnyttjad av sina morbröder. När lilla Engla i Stjärnsund försvann och senare hittades mördad väcktes Annas egna mörka minnen till liv. I den här filmen berättar Anna om sökandet efter Engla och hur tragedin fick henne att övervinna sin egen rädsla och träda fram med vad hon själv hade varit med om.
Titel: Välsignade barn
Inspelad: 2010
Längd: 20 min (preview 2 min)
Medverkande: Anna Eling
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I filmen Skamlös beskriver Lisa Swahn sin uppväxt på ett nära och berörande sätt. Hon delar med sig av svåra barndomsminnen och berättar om sin bok och om musikens betydelse i hennes liv. Hon inspirerar och ger konkreta tips på hur man orkar bära de ärr och smärtor livet för med sig.
Titel: Skamlös
Inspelad: 2010
Längd: 19 min (preview 2 min)
Medverkande: Lisa Seahn
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Daniella Nilervik är född 1987 och bor i Uppsala. Hon kommer ursprungligen från Småland men flyttade ner till Malmö efter sina socionomstudier i Östersund. Idag jobbar hon som socialsekreterare och tycker om att vara ute i naturen och fotografera. Daniella blev utsatt för sexuella övergrepp när hon var 16 år gammal under ett halvt års tid. Hon bestämde sig för att inte vara ett offer, utan valde att vända det som hände till något positivt, att gå vidare med sitt liv och gå starkare därifrån än tidigare. Daniella vill visa att det går att gå en annan väg, att man kan må bra igen.
Titel: Mitt liv
Inspelad: 2012
Längd: 30 min (preview 2 min)
Medverkande: Daniella Nilervik
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Amanda fyller snart 24 år. När hon var liten utsattes hon för sexuella övergrepp av en anhörig. Hon tvingades bli vuxen och kom in i en rekordtidig pubertet. Amanda gillar att provocera och klä sig utmanande. När någon är elakt mot henne rör det oftast hennes skal, inte hennes insida. Då får hon chansen att berätta vem hon verkligen är. Amanda började jobba ideellt med frågor som rör sexuella övergrepp redan som 15-åring och är idag ansvarig för en barn- och ungdomsjour på föreningen ATSUB i Stockholm. Tyvärr går det jättebra och Amanda önskar att hon inte skulle ha något jobb. Samtidigt är hon glad för att hennes erfarenhet och bakgrund kan hjälpa andra som är eller har varit utsatta.
Titel: Under skalet
Inspelad: 2011
Längd: 21 min (preview 2 min)
Medverkande: Amanda Kullenberg
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I den här filmen får du veta mer om projektet Slagfärdiga, bakgrunden till organisationen Slagfärdiga och till samverkansprojektet mellan Röda Korset och organisationen Slagfärdiga.
Titel: Slagfärdiga
Inspelad: 2011
Längd: 8 min
Medverkande: Anna Källdén, Pierre Samuelsson, Bengt Westerberg
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Pehr Hasselrot är fackboksförfattaren, filmaren, bildjournalisten och förläggaren som givit ut flera författares biografier, som skildrar övergrepp och utsatthet i barndomen. I den här filmen berättar Pehr om sitt engagemang och om ilskan som drivkraft för att väcka opinion och skapa skillnad.
Titel: En ilsken optimist
Inspelad: 2010
Längd: 16,21 min
Medverkande: Pehr Hasselrot
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Under en vecka i februari reste Thor-Björn Bergman runt i Sverige och visade Valentin Barts kontroversiella film ”Skuggornas barn – en ny gryning” för ett 30-tal personer. Filmen är ett skrämmande vittnesbörd från tre unga människor som talar klarspråk kring de övergrepp de har utsatts för. Filmen har mött på hårt motstånd och alla tillfrågade har hittills vägrat att befatta sig med den och än mindre visa den. Men hur obehagligt innehållet än är så berättar filmen om den verklighet som många barn dagligen tvingas genomlida.
I den här ”bakomfilmen” berättar Valentin om bakgrunden till sin film och om det motstånd han har stött på under resans gång. Vi får också höra reaktioner och tankar från många av de personer som var med på förhandsvisningarna.
Filmen kan köpas eller hyras på Filmcentrum.
Titel: Klarspråk – om filmen Skuggornas Barn
Inspelad: 2011
Längd: 21,16 min
Medverkande: Valentin Bart
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Under sju skräckår tvingades Denny Niclas Eriksson gång på gång att ha sex med sin plastpappa. Till slut rämnade skräckväldet och polisen slog till. De hittade tusentals barnpornografiska bilder på plastpappans dator och på 186 av dem utnyttjades Denny och hans syskon sexuellt. I den här filmen berättar Denny om hur livet ser ut idag och om sitt sociala engagemang.
Titel: Lille Niclas
Inspelad: 2011
Längd: 21 min (preview 2 min)
Medverkande: Denny Niclas Eriksson
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I den här filmen får vi lära känna Sven-Erik Alhem inför starten av serien Alhems hörna. Han berättar om sin tid som överåklagare i Malmö och Stockholm, om livet som företagare och om sin roll som förbundsordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund.
Titel: Ord och inga visor
Inspelad: 2011
Längd: 8,40 min
Medverkande: Sven-Erik Alhem
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Den här filmen är en varm hyllning till barndomen och den tillägnas människorna bakom Hugo Stenbecks Stiftelse som med sina fantastiska insatser gör livet bättre för barn och unga. Filmen spelades in under några sommardagar 2011 när filmaren Thor-Björn Bergman fick besök i sommarstugan av sin systerdotter och hennes familj. Filmen handlar om Nokoo, Thor-Björns lilla ögonsten. Nokoo är 4 år och i hans liv finns bara lek, glädje och massor med kärlek.
Titel: Nokoo – the documentary
Inspelad: 2011
Längd: 10 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I den fjärde och sista delen av reportageserien från Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo får du höra spridda röster om festivalen, om brassband och om fördelarna med att spela i orkester. I avsnittet medverkar Rolf Johansson, Ann-Sofie Andersson, Annie Ljungqvist och Leif Pettersson.
Titel: Brassbandfestivalen 2012 – del 4 – Spridda röster
Inspelad: 2012
Längd: 9,18 min
Medverkande: Rolf Johansson, Ann-Sofie Andersson, Annie Ljungqvist och Leif Pettersson.
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Laszlo Schuszler
I den andra delen i serien ”Glimtar från Svenska Brassbandfestivalen 2012” berättar ordföranden i Svenska Brassbandförbundet, Berit Palmquist, om festivalen och bemöter ryktet om att intresset för att spela i brassband är på väg utför. I reportaget får du också se några klipp från projektet ”Brassfest” där Kulturskolan i Halmstad vill sammankoppla kulturskolans brass/blåselever med en aktiv vuxenorkester, i det här fallet Halmstad Brass.
Titel: Brassbandfestivalen 2012 – Ordföranden
Inspelad: 2012
Längd: 6 min
Medverkande: Berit Palmquist
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Laszlo Schuszler
I den första delen i serien ”Glimtar från Svenska Brassbandfestivalen 2012” berättar 11-årige Jesper om tävlingen och förklarar begreppet brassband och avslöjar varför det är så roligt att spela musik ihop med andra människor. I avsnittet får du också se och höra några minuter från Windcorp Brass Bands fritt valda tävlingsprogram.
Titel: Brassbandfestivalen 2012 – Jesper förklarar
Inspelad: 2012
Längd: 6 min
Medverkande: Jesper
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Laszlo Schuszler
Syftet med Tillväxtskolan är att stimulera ett antal intresserade och mogna företag till utveckling och tillväxt. Dessutom ger man företagen möjlighet att stå bättre rustade för förändringar på arbetsmarknaden i en allt mer konkurrensutsatt marknad. Projektet ägs av Sparbanken Syd i samarbete med näringslivsutvecklarna i Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommun och finansieras i huvudsak av Europeiska socialfonden.
Titel: Tillväxtskolan
Inspelad: 2009
Längd: 5 min
Medverkande: Anders Nilsson, Maria Hammenberg m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Barn vill samarbeta. På Fölets förskola, nära Rosengård, finns barn från 12 länder och personal från halva världen. Ändå fungerar det. För barn kan kommunicera – med andra barn och med vuxna.
Titel: Spindlar & vattenfärg
Inspelad: 2009
Längd: 6,28 min
Manus, regi & foto: Lasse Frid
Redigering: Thor-Björn Bergman
Idrott och Hälsa är ett unikt samarbete mellan Lorensborgsskolan, Annebergsskolan och 13 idrottsföreningar i Malmö.
Titel: Idrott och hälsa
Inspelad: 2008
Längd: 15,37 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Manus, regi, intervjuer & klipp: Ola Ström
I den här filmen berättar verksamhetschef Lasse Twetman om ombyggnaden av SJ:s gamla lokstallar i Johanneslust, Malmö, till världens största Friskis-anläggning.
Titel: Går som på räls
Inspelad: 2007
Längd: 13,56 min
Medverkande: Lasse Twetman, Ola Ström
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman, Ola Ström
Rolf Ekström är ett av alla dessa barnhemsbarn som vanvårdades och glömdes bort under uppväxten. Hans liv började på spädbarnshem redan 1939, samma år som han föddes. När han blev lite äldre hamnade han på ökända Vidkärrs barnhem i Göteborg och flyttades några år senare till Ivarsbergshemmet. Rolf blev allmänt kallad för ”rymmaren” eftersom han rymde från alla barnhem han hamnade på. Hans morföräldrar var alltid målet för rymningarna och de var också hans enda trygghet under uppväxten. Myndigheterna tröttnade på hans ständiga avvikelser och svek honom på ett sätt som aldrig gick att tvätta bort. Till slut hamnade han på Mellansjö skolhem i Stockholm där han under lång tid utsattes för sexuella övergrepp.
Titel: Rymmaren
Inspelad: 2012
Längd: 55 min (preview 2 min)
Medverkande: Rolf Ekström
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Rolf Ekström
När Bosse Löthén var 12 år lärde han känna en nästan dubbelt så gammal man som hade i princip alla punkplattor som fanns. Mannen gör Bosse till trummis i ett av Sveriges första punkband och plötsligt kan drömmen om ett liv som rockstjärna bli sann! Vad ingen förstår är vilket pris Bosse får betala till sin vän.
I den här filmen berättar Bosse om en utsatt pojkes försök att kryssa sig genom en tillvaro av alkoholism, mobbing och sexuella övergrepp. Han berättar också om när punken kom till Stockholm, om drömmar och om modet att skita i konventionerna.
Bosse Löthén är musiker, låtskrivare, barnboksförfattare och var under många år radiopratare i P3 (Sveriges bästa enligt Steffo Törnqvist).
Titel: Barnen i Dhaka
Inspelad: 2011
Längd: 45 min (preview 2 min)
Medverkande: Bosse Löthén
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Sara är nitton år och har just börjat studera till åklagare. Hon lever ett liv som vilken annan tjej som helst. Eller ja, nästan i alla fall. En del av henne kommer alltid att vara annorlunda.
När Sara var tretton år blev hon våldtagen av en elva år äldre bekant till familjen. Sara hade redan varit med om mycket i sitt liv och befann sig i en trasslig situation, vilket gjorde att hon inte hade någon att prata med. Om någon annan hade gjort detta mot henne så hade den här mannen varit just den person som hon hade vänt sig till för att berätta. Men nu var han den skyldiga och Sara vände sig inåt. Hon orkade inte prata om det. Hon vågade inte. Övergreppen pågick under två år och med hot, våld och tvång blev hon våldtagen över femtio gånger.
I den här filmen berättar Sara om hur hon till slut vägrade vara offer. Hon slog tillbaka, reste sig och bestämde sig för att överleva. Den tredje maj 2012 gjorde hon en polisanmälan om våldtäkt mot barn. Det svåraste beslutet hon någonsin tagit. Det var som att gå in på polisstationen som en människa och komma ut som en annan. I början på 2013 gjorde Sara något som hon själv är förvånad över. Hon bestämde sig för att inte vara anonym längre och publicerade en film på YouTube som fått en stor spridning med nästan 20 000 visningar.
Genom sin livserfarenhet vill Sara förändra livet för andra som varit med om liknande saker. Hon vill visa att det går att vara stark ändå, och att man ska våga prata om det som hänt. I höst börjar Sara utbilda sig till jurist och i framtiden vill hon arbeta med sexualbrottsoffer. Sara mål är att förändra samhällets attityd gentemot brott av den här sorten.
Titel: Saras hemligheter
Inspelad: 2013
Längd: 19 min (preview 2 min)
Medverkande: Sara Stille
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Ola Ströms och Per Dunsös samarbete resulterade i en lång rad barnprogram i radio och TV, bland annat Sångbåten, Drömplanket, Dörren, Toffelhjältarna, Solstollarna och Cozmoz. Bland Ola Ströms mest kända rollfigurer kan nämnas direktör Knegoff i Solstollarna och sekreteraren Ulla-Bella. Efter TV-produktionerna på 1980-talet har Ola Ström arbetat för Unicef och föreläst om FN:s barnkonvention och barns utsatthet. Han skriver kåserier för olika tidningar och är även anlitad som konferencier och underhållare i olika sammanhang. I det här reportaget avslöjar Ola och Per att de hatar julen. Ändå har de producerat de kanske mest älskade jullovsprogrammen som någonsin visats i SVT.
Titel: Julspecial med Ola Ström & Per Dunsö
Inspelad: 2007
Längd: 10,19 min
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I den här reportagefilmen visas glimtar från Svenska Brassbandfestivalen och SM i brassband 8-9 november 2013 i Värnamo. I filmen får du bl a stifta bekantskap med världsartisten James Morrison och lyssna på Sveriges bästa brassband. I ett av inslagen spelar James tillsammans med 140 barn och ungdomar.
Titel: Morrison och minibrassarna
Inspelad: 2013
Längd: 20 min
Medverkande: Berit Palmquist, Bosse Winborg, Johan Odin, Ludvig Jynnesjö m fl
Manus, regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Thor-Björn Bergman, Laszlo Schüszler
Göta Brass Band startades av ett gäng brassnördar. Orkestern består av musiker från hela Götaland, allt från musikhögskolestudenter till musiklärare och ambitiösa amatörer. Alla har samma passion – de älskar att spela brassband.
I den här filmen får du följa orkestern under ett halvår när de förbereder sig för att tävla i Svenska brassbandmästerskapens elitklass.
Titel: Vägen till mästerskapen
Inspelad: 2016
Längd: 45 min
Manus, regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Thor-Björn Bergman, Josef Holm, Ylva Karis
I den här reportagefilmen berättar brassbandlegenden Janne Bohman om sitt liv som nybliven pensionär från arbetet som rektor för Kulturskolan. Blev det som han hade tänkt sig och vad gör han egentligen om dagarna? Janne berättar också om vad musiken har betytt för honom, om åren på musikhögskolan och om sina uppväxtår inom Frälsningsarmén. Under nästan 30 år var Janne konsertmästare i Solna Brass, men under 2012 bestämde han sig för att sluta. Var det ett riktigt beslut, eller ångrar han sig?
Titel: I musikens tjänst
Inspelad: 2013
Längd: 21,36 min
Medverkande: Janne Bohman
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Thor-Björn Bergman
Vid Lilla Brassfestivalen samlas över 100 barn och ungdomar för att musicera och ha roligt tillsammans. Här får de minsta ta lite större plats och nybörjarna är lika viktiga som de som spelat många år. Barnen ser upp till sina förebilder och ungdomarna känner igen sig i nybörjarna. Alla har ju börjat på samma nivå en gång.
Lilla Brassfestivalen är en del i EU-projektet Framåt Brass och i år genomfördes festivalen i småländska Åsenhöga och Vaggeryd. Festivalen avslutades med en konsert inför drygt 400 åskådare där Paul Duffy från England var gästsolist.
Har du någon gång varit på musikläger som barn och glömt bort hur roligt det var? Titta på den här filmen och låt minnena komma.
Titel: Lilla Brassfestivalen
Inspelad: 2014
Längd: 22,51 min
Medverkande: Berit Palmquist, Olof Forsberg, Paul Duffy, Ludvig Jynnesjö m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I samband med trumpetaren Filip Draglunds diplomkonsert med Helsingborgs Symfoniorkester i april 2015 så gjorde Thor-Björn Bergman en kort intervju med gästdirigenten Nazanin Aghakhani. Reportaget är ett utdrag från avsnitt 5 i dokumentärserien ”Så långt vingarna bär”.
Nazanin Aghakhani was born in Vienna, Austria, to a family of Persian heritage. Already when she was eight years old, she decided on becoming an orchestral conductor as it was her calling
She gave her first recital at the age of 15, followed by performances live on TV and radio.She continued her studies at the University for Music and Performing Arts Vienna with Erwin Acel, Leopold Hager and Yuji Yuasa, followed by in depth studies at the Royal Academy of Music Stockholm with Jorma Panula, where she also joined the class of electro-acoustic composition lead by Bill Brunson and Fredrik Hedelin.
In 2006 Nazanin Aghakhani entered the Master of Arts programme at the Sibelius Academy in Helsinki, where, guided by her mentor – and now also life-long friend – Leif Segerstam, she successfully rounded off her musical education as an orchestral conductor and was awarded her final diploma with distinction in March 2008.
After repetitive invitations to festivals such as the Salzburg Festival, Musica Nova Festival and Wien Modern, Aghakhani became the first – and since then the only – woman in history ever to lead the Tehran Symphony Orchestra in Iran; in the same year she was announced chief conductor of the Academic Symphony Orchestra Munich/Germany, also the first woman in their history of conductors.
Her most recent engagement included the world premiere of Benjamin Staern´s trumpet concertino “Surprise” performed by Filip Draglund together with the Helsingborg Symphony Orchestra/Sweden. This concert was recorded live by the Swedish Radio Station PR2 and will be broadcasted in fall 2015.
”I realy think Thor-Björn Bergman are an amazing artist. The best ”Movie”-man I was happy to work with so far!”
Titel: Nazanin Aghakhani – Conductor
Inspelad: 2015
Längd: 4,12 min
Medverkande: Nazanin Aghakhani, Filip Draglund, Benjamin Staern
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Paul Duffy är multiinstrumentalist och kommer från Liverpool i England. Under sju år var han solist och soprankornettist i Black Dyke Band, ett av världens bästa brassband, men nu har han lämnat bandet och arbetar som frilansande musiker. Under Lilla Brassfestivalen 14-15 mars 2014 var Paul gästsolist och i den här korta intervjun berättar han om sin relation till Sverige och om vikten av att ha mål för sin musikaliska satsning.
Titel: Who is Paul Duffy?
Inspelad: 2014
Längd: 6,04 min
Medverkande: Paul Duffy
Intervju, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kjell-Åke har alltid längtat efter en pappa. Hans biologiska pappa försvann redan efter ett år och när Kjell-Åke som vuxen sökte upp honom och stämde träff dök han aldrig upp. Kjell-Åkes första styvpappa misshandlade honom och den andra förgrep sig på honom. När han som 19-åring berättade om övergreppen för socialkontoret blev han inte trodd. Styvpappan var ju så trevlig. Det var först i en polisutredning efter ett självmordsförsök som en polisman trodde på honom och styvpappan kunde ställas till svars.
Titel: Sårad hjälte
Inspelad: 2011
Längd: 22 min (preview 2 min)
Medverkande: Kjell-Åke Bjurkvist
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Intresset för att spela brassinstrument har stadigt minskat de senaste tio åren. Nu har flera musikhögskolor tagit bort sina instrumentalpedagogiska utbildningar och ersatt dem med ämneslärarutbildningar där eleverna får studera fler allmänna ämnen och får mindre tid för sina instrument. Detta gör att elever som inte vill gå en specialiserad musikerutbildning utan hellre vill utbilda sig till att undervisa på exempelvis kultur- och musikskolor hamnar mellan stolarna. I det här reportaget medverkar elever och lärare på Musikhögskolan i Malmö med tankar och idéer kring utbildning och framtid.
Titel: Den sista brasspedagogen
Inspelad: 2014
Längd: 20 min
Medverkande: Johan Odin, Per Elofsson, Bo Nilsson, Ellen Pettersson m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Årets roligaste och mest utvecklande vecka. Och definitivt den jobbigaste. Det sa flera av deltagarna efter årets sommarmusikskola i Jönköping. En hel vecka tillbringade de tillsammans, ett 60-tal blåsmusiker i åldern 14-75 år med samma musikintresse och samma strävan att vilja utvecklas. Och alla hade de ett gemensamt mål: Att under en vecka lära sig en rad svåra orkesterstycken och framföra dessa på en avslutningskonsert.
Med sig hem i bagaget har de inte bara ökad kunskap och bättre teknik utan även inspiration och motivation som räcker året runt. Och de är alla traditionsbärare, något viktigt och fint att vara. Sommarmusikskolan i Jönköping har nämligen funnits sedan i början av 70-talet.
I den här filmen får du några glimtar från 2014 års sommarmusikskola.
Titel: Sommarmusikskola med utsikt
Inspelad: 2014
Längd: 33,28 min
Medverkande: Berit Palmqvist, Patrik Randefalk, Daniel Björnell m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Det här reportaget innehåller glimtar från 2014 års brassbandfestival i Värnamo, årets häftigaste och roligaste helg för brassmusiker och brassbandälskare. I reportaget få du också stifta bekantskap med Josef Holm, en cool och jätteduktig 10-årig filmare som definitivt kommer att låta höra talas om sig i framtiden.
Titel: Brassbandfestivalen 2014
Inspelad: 2014
Längd: 16,00 min
Medverkande: Berit Palmqvist, Josef Holm, Emil Pettersson, Hans Nordström m fl
Regi, foto, klipp & effekter: Josef Holm, Thor-Björn Bergman
Den här reportagefilmen innehåller glimtar från 2015 års brassbandfestival i Värnamo, årets häftigaste och roligaste helg för brassmusiker och brassbandälskare. I filmen får du smakprov från tävlingens olika divisioner, höra intervjuer och se härliga brassmiljöer. Årets hedersgäst, kompositören och professorn Edward Gregson, berättar hur allt startade när han redan före tonåren började komponera. Visste du att Gregson har komponerat över 150 musikstycken, varav ett knappt 40-tal för brassband?
Titel: Brassbandfestivalen 2015
Inspelad: 2015
Längd: 30 min
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Josef Holm, Ylva Karis
”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om trumpetaren Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är en av få personer som erbjudits diplomutbildning vid både musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Han har redan fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag bl a för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger. Just nu går Filip sitt sista år på musikhögskolan och i den här serien får vi följa honom till ett par månader efter hans diplomkonsert med Helsingborgs symfoniorkester i maj 2015. Serien kommer att bestå av 5 avsnitt på ca 10-30 minuter vardera. Under hösten 2015 kommer materialet klippas om till en 58-minuters reportagefilm.
I det fjärde avsnittet får vi träffa den prisbelönte och hyllade tonsättaren Benjamin Staern som är kompositör av den nyskrivna trumpetconcertino som Filip ska uruppföra under sin diplomkonsert med Helsingborgs symfoniorkester 26 april. I avsnittet får vi också följa med Filip till Malmö när han i början av hösten får känna på solostämman för fösta gången. Ett drygt halvår senare, när det bara är några veckor kvar till konserten, är det dags för Filips sista möte med Benjamin innan orkesterrepetitionerna drar igång. Filip berättar också om vad som har hänt sedan höstens ”Hör och häpna”-konsert och om förväntningar inför sin diplomkonsert.
Titel: Så långt vingarna bär – Del 4 – Concertino
Inspelad: 2015
Längd: 24,23 min
Medverkande: Filip Draglund, Benjamin Staern
Manus, regi, foto och klipp: Thor-Björn Bergman
Thor-Björn har ofta frågat sig om hans starka band till sin barndoms sommarparadis är unika. Är hans ständiga längtan bara ett substitut för något han har förlorat eller är platsen verkligen så där underbar som han minns i sina drömmar.
I filmen ”Längtan till Skummeslöv” återvänder Thor-Björn för att söka svaren. Men i stället för att utgå från sig själv, låter han känslor, tankar och upplevelser gestaltas av andra. Av människor som står honom nära och som möjligtvis kan känna ungefär likadant. Thor-Björns (med smeknamnet Tolle i filmen) bästa lekkamrat under alla barndomens somrar var hans jämnåriga kusin Uffe, och vem kan bättre än han och hans familj ge rättvisa åt Skummeslöv… åt den där förunderliga platsen vid havet som fortfarande får hjärtat att blöda och dit längtan aldrig tar slut.
Titel: Längtan till Skummeslöv
Inspelad: 2008
Längd: 47 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman, Ulf Bergman, Gudrun Bergman, Julius Bergman, Qvintus Bergman, Maximus Bergman
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: David Roxendal
Eva Kornhall är advokat och arbetar med tung familjejuridik över hela Sverige. Hon brinner speciellt för rättsfall där barn hamnat i kläm exempelvis i vårdnadstvister. I den här filmen berättar Eva om sitt arbete och om sitt engagemang för att barnens berättelser ska tas på allvar och inte tystas ner.
Eva är drivande i kritiken mot PAS, Parental Alienation Syndrom, en teori som ofta används av socionomer och jurister som försvar i vårdnadstvister. Teorin används för att bortförklara barnens berättelser om övergrepp och våld. PAS-teorin konstruerades av den amerikanska psykiatrikern Dr Richard Gardner som arbetade för att få till stånd en ändring i det som han uppfattade som samhällets alltför moralistiska och dömande reaktioner mot pedofiler.
Dr Richard Gardner har skrivit mycket kontroversiella saker om sexualitet mellan vuxna och barn, och för Eva är det obegripligt att Gardners ”irrlära” har fått så starkt fotfäste i Sverige.
Titel: Advokat i barnens tjänst
Inspelad: 2011
Längd: 15,48 min
Medverkande: Eva Kornhall
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Den här musikvideon handlar om ett starkt minne under Josefs mörkaste stunder när han var fast i sitt missbruk. Han var ute i skogen och plockade svamp med sin pappa och kunde plötsligt inte längre se några färger. Allt visade sig i gråskala och Josef blev livrädd. Han trodde att han var död och skulle hamna i tillståndet för gott.
Idag är det länge sedan det hände, men upplevelsen har fått stor betydelse i Josefs liv. Minnet påminner honom om kontrasten till det liv han lever idag. Josef är nu drogfri sedan åtta år och har hittat tillbaka till färgerna. Och det är först nu han är mogen att släppa låten och förlita sig på att färgerna stannar kvar.
Låttext:
Höstens färger
Biografi
Josef Mauritzson
Aktuella länkar:
Josef Mauritzson
Josef på MySpaces Music
Josef på iTunes
Titel: Höstens färger
Inspelad: 2011
Längd: 4,20 min
Text & musik: Josef Mauritzson
Medverkande: Josef Mauritzson, Linn Höglund
Manus, regi & klipp: Josef Mauritzson
Foto & regi: Thor-Björn Bergman
Fram till det att Lars fyllde 15 utsattes han regelbundet för sexuella övergrepp av ett elitistiskt gäng pedofiler bestående av bl a läkare, psykiatriker, psykologer, skolpersonal och myndighetspersoner. Även mycket nära anhöriga var medlemmar i den sektliknande gruppen och övergreppen utfördes mestadels i Norduppland. Hjärntvätt och droger var bidragande orsaker till övergreppen. Inblandade har dömts, omkommit under oklara omständigheter, men de flesta går än i dag fria. Andra offer har begått självmord, nyligen. Trots att det nu gått mer än 30 år sedan övergreppen upphörde är Lars fortfarande rädd för att avslöja sanningen.
Titel: I sektens klor
Inspelad: 2011
Längd: 22 min (preview 2 min)
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
I den här musikvideon gästas Josef Mauritzson av rapparen Dogge Doggelito. Under våren 2013 låg låten tio veckor på Dalatoppen, åtta av dessa på första plats. Med på låten hör vi även Pierre Swärd på orgel, Robert Persson på gitarr och Anders Lindsten på bas. Patrik Lassbo har mixat låten och mastern är gjord av Göran Finnberg.
Biografi
Josef Mauritzson
Aktuella länkar:
Josef Mauritzson
Josef på MySpaces Music
Josef på iTunes
Titel: Så skönt
Inspelad: 2012
Längd: 3,46 min
Text & musik: Josef Mauritzson
Medverkande: Josef Mauritzson, Dogge Doggelito
Manus, regi & klipp: Josef Mauritzson
Foto:Stefan Viklund
Assistent: Christer Jonsson
Producenter: Josef Mauritzson, Thor-Björn Bergman
Den 29 april var det hyllningskonsert på Palladium i Malmö för den nu 75-årige trumpetläraren Bo Nilsson. Bo har undervisat flera av världens främsta trumpetare och han har nu på egen begäran valt att lämna sitt arbete som lärare på Musikhögskolan i Malmö. Konserten och den efterföljande festen på Konserthusets restaurang anordnades för ett 80-tal specialinbjudna gäster bestående av bl a trumpetare, trumpetlärare och vänner från många delar av världen. Alla kunde intyga Bo:s egenskaper som hängiven och skicklig pedagog med ett stort engagemang i varje elev, oavsett ålder och spelnivå.
Titel: Hyllningskonsert för Bo Nilsson
Inspelad: 2015
Längd: 26,44 min
Medverkande: Bo Nilsson, Håkan Hardenberger, Gustav Melander, Carl Jonsson m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
”Så långt vingarna bär” är en dokumentärserie om trumpetaren Filip Draglund och hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är en av få personer som erbjudits diplomutbildning vid både musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Han har redan fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag bl a för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger. Just nu går Filip sitt sista år på musikhögskolan och i den här serien får vi följa honom till ett par månader efter hans diplomkonsert med Helsingborgs symfoniorkester i maj 2015. Serien kommer att bestå av 5 avsnitt på ca 10-30 minuter vardera. Under hösten 2015 kommer materialet klippas om till en 58-minuters reportagefilm.
I det femte avsnittet får vi följa med bakom kulisserna några dagar före Filips diplomkonsert med Helsingborgs Symfoniorkester. I avsnittet får vi vara med när Filip träffar dirigenten för första gången och vid hans första möte med orkestern. Några timmar före konserten berättar Filip om de känslor och tankar som snurrar i hans huvud och om vad han tagit med sig under den period som serien spelats in. Under avsnittets gång får vi också smakprov från Filips uruppförande av Benjamin Staerns nyskrivna trumpetconcertino Surprise!. I avsnittet medverkar även tonsättaren Benjamin Staern och gästdirigenten Nazanin Aghakhani.
Titel: Så långt vingarna bär – Del 5 – Diplomkonsert
Inspelad: 2015
Längd: 28,52 min
Medverkande: Filip Draglund, Benjamin Staern, Nazanin Aghakhani m fl
Manus, regi, foto och klipp: Thor-Björn Bergman
I dokumentärfilmserien Maximus den store får vi följa en pojkes långa och omtumlande resa från barndomens somrar på Västkusten till vuxenvärlden i storstan. Filmen tar avstamp när Maximus är sex år och då livet mest handlar om bad i havet, leksaker och om äventyr i skogen. Tillvaron är ett enda stort paradis utan bekymmer och allvarliga tankar. Men Maximus är ett sladdbarn och ganska snart börjar han identifiera sig med sina äldre bröder. Och det på både gott och ont.
Han vill ju vara som dem och inte bara den där gulliga och charmiga lilla pojken som alla ska leka och skoja med. Men samtidigt tycker han att det är lite läskigt att bli vuxen en dag, för då måste man ju betala saker själv. Och vad ska han egentligen satsa på för att lyckas och bli framgångsrik? Han har ju inga jättetalanger och han vill inte sticka ut från mängden. Inte för mycket i alla fall. Visst, han tycker om att sjunga och dansa, men är osäker på om han är tillräckligt bra. Tänk om han gör bort sig och folk börjar skratta. Det vore ju pinsamt.
Mamma och pappa säger att han måste ta sig för med någonting, skaffa sig en hobby eller ett intresse. Men vadå? Boxning är ju tabu och det spelar ingen roll hur mycket han än tjatar. Men en danskurs för nybörjare kanske kunde vara bra. Det är ju något han gillar. Men tänk om alla andra är duktigare? Då får han ju skämmas.
Nej, det är inte lätt att vara barn och samtidigt vilja bli stor. Tiden går och Maximus fortsätter att fundera på hur framtiden ska se ut. Och så plötsligt händer det. En sommar får han chansen att medverka i en musikvideo och tankarna på att bli artist börjar gro. Han får beröm för sin insats, men är osäker på sig själv. Är han tillräckligt bra och vill han verkligen lägga ner det engagemang som krävs? Maximus utför uppdraget med bravur och förstår att dörrar har öppnats. Han ser möjligheterna, men vågar han utmana sina rädslor?
Titel: Maximus den store – Avsnitt 1 – Tystnad, tagning
Inspelad: 2007-2013
Längd: 45 min
Medverkande: Maximus Bergman, Thor-Björn Bergman, Julius Bergman, Josef Mauritzson, Lotta Bergman m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Julius Bergman, Jakob Ragnarsson, Maximus Bergman
Det tog tio år för Immanuel Brass från Enköping att bli redo för att vara med i Svenska mästerskapen i brassband. Men det har varit delade meningar inför beslutet. En del medlemmar i orkestern tyckte att det var jättenervöst, medan andra såg fram mot tävlingarna med glädje. Det viktigaste var dock inte resultatet, det var alla överens om, utan att de skulle bli inspirerade, ha roligt och utvecklas som både musikanter och brassband.
I den här reportagefilmen tar vi pulsen på orkestern ett par månader innan festivalhelgen för att sedan möta dem i Värnamo dagen innan de ska tävla.
Titel: Dubbla segrar
Inspelad: 2015
Längd: 26 min
Medverkande: Ann-Sofie Andersson, Elin Sjöberg, Carina Bigelius m fl
Manus, regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Thor-Björn Bergman, Ylva Karis, Josef Holm
Har du någon gång känt knackningar i ditt inre? Knackningar som stegrat och blivit hårda slag på ditt hjärtas dörr. Har du någon gång undrat vem det är? Svaret får du kanske i musikvideon till Thor-Björn Bergmans och Josef Mauritzsons låt ”Vid min sida”.
Texten till låten finns här.
Titel: Vid min sida
Inspelad: 2012
Längd: 6,18 min
Medverkande: Josef Mauritzson, Maximus Bergman
Text & musik: Josef Mauritzson, Thor-Björn Bergman
Regi: Josef Mauritzson, Thor-Björn Bergman
Foto: Thor-Björn Bergman
Redigering: Josef Mauritzson
I den här reportagefilmen berättar trumpetaren Michael Andréasson om varför han valde trumpet som sitt instrument och hur vardagslivet som professionell musiker kan se ut. Vi får följa med på inspelningen av hans andra soloalbum, hem till bostaden utanför Enköping och till Nordiska musikgymnasiet i Stockholm där han har lektioner med sina elever.
Titel: Michael Andréasson – trumpetare
Inspelad: 2013
Längd: 20 min
Medverkande: Michael Andréasson, Svante Daneklev, Kalle Andréasson m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Den här dokumentärserien handlar om Ludvig – en ovanlig 12-åring med stora drömmar. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument? Vi kommer att få följa Ludvig under några år då han ska ta viktiga beslut inför framtiden. Varje avsnitt blir ca 30 minuter långt.
I det första avsnittet får vi följa Ludvig under ett år då mycket händer i hans liv. Hur ska det gå nu när han ska börja i ny skola till hösten? Han stod ju i valet mellan att pendla till musikskolan i Stockholm eller gå högstadiet i en musikklass i en vanlig skola. I avsnittet berättar Ludvig om hur allt började, om tjusningen med att utöva musik och om vad som inspirerar honom. Vi gör också ett besök på Brassbandfestivalen, vi tittar in i lektionssalarna på Lilla Akademien och vi träffar hans nya musiklärare.
”Vilken fin dokumentär. Välbalanserad, både respektfull och personlig, både rolig och allvarlig. Konstnärligt, kreativt och talangfullt skapad.”
Titel: Pojken, musiken och drömmarna – Avsnitt 1
Inspelad: 2012-2014
Längd: 29,39 min
Medverkande: Ludvig Jynnesjö, Lise-Lotte Nyman m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Laszlo Schüszler
Arkivfilm & stillbilder: Lars Jynnesjö, Hans Nordström
Man kan tro att den här filmen bara handlar om tennis. Men så är det faktiskt inte. Den handlar också om barndomsdrömmar, visioner, vänskap över generationer och mod att försöka förverkliga idéer som vuxit ur utsatthet och smärta. När Thor-Björn var 15 år kunde han se tillbaka på nästan ett decennium av vuxnas kränkningar och svek. Han var äntligen fri, men ville ha revansch. Det var då tre drömmar började gro inom honom. Först skulle han bli en framgångsrik affärsman som körde lyxiga bilar och hade massor av pengar på banken. Då skulle han bli fri att ta sina egna beslut och inte vara beroende av andra. Han nådde sitt mål, men när hans företagsimperium gick under så lämnades han kvar med miljoner i skulder och med en livslåga som sakta tonade bort. Men han valde att överleva. Och det var då han såg sin chans att försöka förverkliga sin andra barndomsdröm. Han skulle bli en eftertraktad tennistränare med hela världen som arbetsfält. Men det fanns ett fundamentalt problem, han var en medioker tennisspelare och hade ingen större erfarenhet av tävlingsspel. Men det hindrade honom inte från att starta två av de mest utmanande och våghalsiga privata projekt som någonsin hade funnits inom svensk tennis. Mot alla odds och varningar från vänner och kolleger vågade han ändå gå mot strömmen.
I den här filmen får du följa med på en annorlunda resa som få människor har upplevt eller ens skulle komma på tanken att försöka genomföra. Filmen kommer förhoppningsvis att inspirera dig och kanske ge dig mod att försöka förverkliga just den där drömmen som du bär på.
Titel: Drömmen blev verklighet
Inspelad: 1993-2013
Längd: 75 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman, Dan Stenqvist, Rikhard Holmström, Peter Rejmer, Anders Henricsson
Manus, regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Foto: Laszlo Schuszler, Thor-Björn Bergman, Bo Stenqvist, Dan Stenqvist
Lilla Brassfestivalen är en musikhelg för barn och ungdomar som spelar brassinstrument på musik- och kulturskolor eller i minibrass, kornettskola eller annan orkester. Hur mycket eller lite man kan spelar ingen roll, huvudsaken är att man vill lära sig mer på sitt instrument och att man vill göra det tillsammans med andra.
Årets upplaga av Lilla Brassfestivalen genomfördes helgen 24-25 mars 2017 i Åsenhöga och Värnamo. I det här reportaget får du några glimtar från festivalen.
Titel: Glimtar från Lilla Brassfestivalen 2017
Inspelad: 2017
Längd: 23,50 min
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Josef Holm
Det är inte alla filurer som får en alldeles egen sång på sin 3-årsdag. En sång direkt från hjärtat. Men Thor-Björns filur fick det. Så mycket betyder han för honom. Förutom blodsbanden så är det något annat mycket större och oförklarligt som förenar dem. Filuren kom in i Thor-Björns liv när han mådde som sämst och för Thor-Björn var det ett mirakel. Filuren fick honom att känna glädje igen, tyngd av barndomens minnen och efter år av dödshot, trakasserier och avtagande livslust på grund av några kontroversiella filmer han hade gjort. Filuren fattar nog inte så mycket idag, men när han blir större förstår han nog hur mycket han betydde. Och betyder. Just nu sitter Filuren och lyssnar på sin sång, helt förtrollad av musiken, allvarlig men stolt. Man kan få tårar i ögonen för mindre.
Men nog om detta. Thor-Björn har inte sjungit på 30 år och därför låter det både raspigt och falskt. Men vad gör man inte när kreativiteten och känslorna kallar på uppmärksamhet. Knappt två dagar tog det att skriva text, musik och spela in. Därav det mediokra resultatet.
Titel: Till min filur
Inspelad: 2015
Längd: 4,15 min
Text, musik & sång: Thor-Björn Bergman
Foto: Thor-Björn Bergman, Zarah Bergman
Idag är Josefs liv kantat av mycket tacksamhet. Men det har inte alltid varit så. Efter en orolig uppväxt i ett frireligiöst hem, där han ständigt bar på en skräck att en dag brinna i helvetet, hittade han som tonåring svaret i alkoholen och narkotikan. Det gick så långt att han en dag tvingades välja mellan döden eller livet. Idag är Josef drogfri sedan åtta år och har hittat en positiv tillvaro där musiken fått en avgörande betydelse. Den här filmen är inspelad under en helg i oktober i samband med produktionen av musikvideon till låten ”Höstens färger”.
Titel: Pojken med ett kors på ryggen
Inspelad: 2011
Längd: 22 min (preview 4 min)
Medverkande: Josef Mauritzson
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Christoffer Igel, Thomas Mohlin
Så här på ålderns sensommar har jag börjat fundera på saker som inte hade så stor innebörd när jag var yngre. Något som har berört och påverkat mig under de senaste åren hände för ungefär 25 år sen. Då blev jag självklart förtvivlad och sorgsen, men jag gick vidare och trängde undan känslor och tankar. Och så begravde jag allt djupt inom mig och berättade aldrig för någon. Men för några år sen, när en liten kille på knappt ett år kröp upp i famnen på mig, kom allt tillbaka.
Idag funderar jag nästan varje dag på det som hände där i slutet av 80-talet. Hur skulle mitt liv ha sett ut annars? En dag när jag gick på stranden och tittade ut över havet så hände något. Ord, meningar och melodislingor bubblade upp inom mig och jag undrade var allt kom ifrån. När jag var hemma skrev jag ner text och musik på ett blankt notpapper och satte mig i studion och tog första ackordet. Efter ett par dagar var jag klar. Jag hade skrivit en sång, sprungen ur förgänglighet och vemod. Och då förstod jag, att sången hade kommit från djupet av mitt hjärta.
Den första versen och refrängen handlar om det som hände mig för 25 år sedan då mörker och kaos kantade mitt liv. Den andra delen handlar om nuet då glädje och kärlek fyller tillvaron med livskraft.
”Tårarna började trilla, så fint och stämningsfullt. Bild och ton gick rakt in i hjärtat! Tack!”
”Tack för att jag fick höra melodi och text med fantastisk filmatisering. Gråter igen.”
”Fantastiskt vacker, sorglig, hoppfullt, levande och starkt berörande!”
”En jättestark låt med en lika stark video!”
Titel: Mitt barn
Inspelad: 2015
Längd: 5,00 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman. Philip Bergman, Maximus Bergman m fl
Text & musik: Thor-Björn Bergman
Sång: Jens Berggren
Foto & regi: Thor-Björn Bergman, Julius Bergman, Zarah Bergman
Manus, klipp & effekter: Thor-Björn Bergman
I serien ”Pojken, musiken och drömmarna” får vi följa Ludvig Jynnesjö under några år då han tar viktiga musikaliska beslut inför framtiden. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men frågan är fortfarande om ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument. Och hur är det med drömmen att bli konsertpianist. Lever den kvar?
I det andra avsnittet har Ludvig hunnit bli 14 år. Han har just bytt skola och börjat i en musikklass på en vanlig grundskola, men får han verkligen utlopp för sin musikalitet där? På sommarmusikskolan i Jönköping är det annorlunda. Där får han vara med, trots att han är ett par år för ung, och gör ett bejublat pianoframträdande på elevkonserten. I avsnittet berättar Ludvig också om kärleken, om perioder av nedstämdhet och om saker få känner till. Vi får också följa med på konserter, kika in i hemmamiljöer och se honom dansa rock ’n’ roll.
”Filmen var verkligen fint gjord. En välbalanserad helhet.”
”Fantastiskt fin skildring! Du är verkligen duktig på att lyfta fram och spegla på ett fint sätt.”
Titel: Pojken, musiken och drömmarna – Avsnitt 2
Inspelad: 2014-2015
Längd: 29 min
Medverkande: Ludvig Jynnesjö m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Lars Jynnesjö, Svenska Danssportförbundet
Så här en vecka efter årets största brasshändelse släpper vi reportaget från Svenska Brassbandfestivalen 2016. Som vanligt är det Thor-Björn Bergman som befinner sig bakom kameran, men nytt för i år är att det är Brasspoddens Klara Blomgren och Elin Järnry som intervjuar. Ett samarbete som kanske kan bestå.
Titel: Svenska Brassbandfestivalen 2016
Inspelad: 2016
Längd: 21,41 min
Medverkande: Berit Palmquist, Frank Renton m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Josef Holm
Reportrar: Klara Holmgren, Elin Järnry
Ljudinspelning: Alexander Forsberg, Emil Pettersson
Många av de som inte känner Anders höjer på ögonbrynen när de hör om hans projekt. Att ge ut ett soloalbum med egna poplåtar samma år som man fyller 50 både förvånar och väcker nyfikenhet. Enligt popbranschens normer och regler är det galenskap, men varför ska samhällets snedvridna åldersfixering begränsa vad man ska göra eller inte göra? Anders valde att trotsa sina rädslor för vad folk skulle tycka och såg istället satsningen som ett steg i sin personliga utveckling. På sin födelsedag, efter en jobbig sommar med uppbrott och sjukdom i familjen, bestämde han sig. Och efter två års hårt studioarbete var albumet klart. Tio egna poplåtar med svenska texter där Anders sjunger, producerar och spelar de flesta instrumenten själv. Låtar som tar avstamp i verkligheten och kommer från hjärtat.
Men tro nu inte att Anders är en dununge. Han har 30 års erfarenhet från musikbranschen, han har haft listettor i Japan och topplaceringar i Melodifestivalen med några av Sveriges främsta artister. Men det är en sak att gömma sig bakom mixerbord och datorer, en annan att blotta sig som artist. I den här filmen berättar Anders om sitt liv, om beslutet att våga satsa och om övervunna rädslor.
Titel: En himmel som är blå
Inspelad: 2014-2015
Längd: 29 min
Medverkande: Anders Dannvik
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Gustav Mared, Magnus Jansheden
När Joakim var barn utsattes han regelbundet för misshandel av sin alkoholiserade mamma. Övergreppen har påverkat en stor del av hans liv och idag använder han sin kreativitet till att bearbeta den smärta han fortfarande bär inom sig. I den här filmen berättar Joakim om sin barndom i Los Angeles, om konsekvenserna av barndomshändelserna och om sitt yrke som fotograf och skribent.
Titel: Ocean of love
Inspelad: 2010
Längd: 20,34 min
Medverkande: Joakim Lloyd Raboff
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Den här filmen bygger på ett autentiskt samtal mellan en 8-årig pojke och en socialsekreterare. Pojken berättar detaljerat vad hans pappa utsätter honom för och efter samtalet går socialsekreteraren in till sin kollega och redogör för pojkens berättelse. Här hade historien kunnat sluta, men socialsekreteraren tolkar det pojken berättat på det mest hårresande sätt och när samtalet är slut raljerar hon över sin ”bedrift”. Nu hade hon listat ut vad pojken hade varit med om. Samtalet slutar med att de båda socialsekreterarna gör high-five som en bekräftelse på att de har uppdagat sanningen. Men vems sanning handlar det egentligen om?
Den här filmen visar hur man kan misstolka ett barns berättelse om man saknar kompetens och erfarenhet. Är det här ett udda exempel eller är det vanligt att man resonerar på det här viset på svenska socialkontor? I filmen får vi även höra kommentarer från advokat Eva Kornhall, psykoterapeut Olof Risberg, f d brottsutredare Monica Dahlström-Lannes och Birgitta Holmberg, ATSUB.
Titel: Pojken och tanten som inte ville förstå
Inspelad: 2013
Längd: 26 min (preview 2 min)
Medverkande: Ewa Kornhall, Olof Risberg, Monica Dahlström-Lannes m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Hur bär man sig åt för att starta ett nytt brassband med 30 medlemmar på mindre än en månad? I serien ”Nyfiken på” berättar eldsjälen Holger Axell hur det gick till.
Titel: Nyfiken på EQ Brass
Inspelad: 2016
Längd: 6 min
Medverkande: Holger Axell m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Halmstad Brass startade 1972 och håller till i en rivningsfastighet i södra Halmstad. Det här avsnittet i serien ”Nyfiken på” får du veta mer om bandets historia, om organisationen med små arbetsgrupper där alla medlemmar måste vara med och om bandets ”nototek” med över 800 arrangemang som är på väg att digitaliseras.
Titel: Nyfiken på Halmstad Brass
Inspelad: 2016
Längd: 10 min
Medverkande: Johan Erling m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Jag har tillbringat varje sommar i mitt paradis sedan jag knappt kunde gå. Platsen har blivit min enda riktigt fasta punkt och varje gång jag kommer tillbaka efter en tids bortavaro skingras tankarna och de vardagliga problemen syns inte längre så viktiga. Det är något med trakten jag inte kan förklara. Det är som om naturen står i förbund med själen. Den svaga försommarvinden som får tallarna att viska, lukten av hav, daggfuktigt gräs. Och skog och sand och allt annat som hör paradiset till. Skummeslöv har blivit min trygga hamn, en säng där jag kan vila, ett arv att förvalta, ett ställe där skam och skuld har svårt att få fäste.
Tänk alla gånger som summan av paradisets intryck har sått frön i min hjärna, något som grott, vuxit och sedan mynnat ut i texter, musik och andra kreativa uttryck. Det mesta jag har skapat under livet har faktiskt sitt ursprung i paradiset, den här magiska platsen vid havet där friheten går hand i hand med barnet jag en gång var.
Jag ser mig själv i första hand som filmare och producent, men fotograferandet har alltid funnits där som ett starkt och viktigt uttryckssätt. Med bilderna i den här filmen har jag försökt tolka den magiska och ständigt skiftande naturen i trakterna kring min barndoms sommarparadis – Skummeslövsstrand i södra Halland.
Välkommen till mitt paradis!
Thor-Björn Bergman
”Dina bilder är alldeles enastående i sin skönhet!”
”Naturen är ett skådespel och du har fångat en liten del av detta i ett finstämt bildspel. Tack.”
”En riktigt häftig upplevelse att avnjuta – fantastiskt vackra bilder. Och vilket ljus du fångat.”
Titel: Mitt paradis – bildspelsfilm
Inspelad: 2016
Längd: 4,43 min
Foto: Thor-Björn Bergman
Thor-Björn Bergman har skrivit en sång om sitt paradis. För platsen har varit mest avgörande för honom.
Titel: Paradisets själ
Inspelad: 2016
Längd: 4,12 min
Text, musik och sång: Thor-Björn Bergman
En sång av Thor-Björn Bergman.
Titel: Röster från mitt hjärta
Inspelad: 2016
Längd: 2,58 min
Musik och röster: Thor-Björn Bergman
Efter en lång sensommar brakade hösten igång på ett näst intill chockartat sätt och vad passar då bättre än att titta tillbaka på sommaren som just passerat. I slutet av juni svängde vi förbi Hjortsberga för att kolla in det årliga musiklägret för barn och ungdom mellan 10 och 16 år. Och det såg väl ut ungefär som vanligt. Några nya barn, några nya ledare, god mat, härlig stämning och samma genuina glädje hos barnen som var där. Att få träffa kompisar, slippa föräldrar och bara njuta av livet under en hel sommarvecka är för många årets höjdpunkt.
Titel: Lägerliv på Hjortsberga
Inspelad: 2016
Längd: 18,34 min
Regi & klipp: Thor-Björn Bergman
Fotop: Thor-Björn Bergman, Julius Bergman
För några dagar sedan satte jag mig i studion för att skriva en sång om hur jag känner. Men det blev ingen sång. Det blev ett instrumentalt musikstycke om tillvaro och känslor. Ibland uppe bland molnen, ibland djupt inne i skuggorna. Så har mitt liv varit. Och är. Melodier och teman var självklara. De hade ju som vanligt kommit till mig vid mina många vandringar vid havet. Så musiken får tala för sig själv. Men hur skulle jag kunna väva in den dröm som fortfarande lever inom mig? Den vars väg är lång och där vandringen nyligen börjat. Visst förändrades mål och ambition när jag blev sjuk, men min önskan är att efter snart 40 års uppehåll, få uppleva gemenskapen som musicerande i en orkester innebär. Så jag fortsätter öva. Och öva. Och en dag är jag kanske mogen och tillräckligt modig för att ta steget. Hur som helst. Jag lyckades i alla fall låta fragment till drömmen få vingar. Lite grann. På min nivå, med dess brister och fel. Jag lyckades nämligen få in några takters trumpetspel i mitten av låten. Mod är bara förnamnet.
Titel: Väntan – musik
Inspelad: 2016
Längd: 6,23 min
Musik och trumpet: Thor-Björn Bergman
När Érica var 4 år adopterades hon från Colombia till en familj i Sverige. Mannen i familjen var pedofil och han förgrep sig på henne från i princip första dagen. Varje natt i mer än 9 års tid kom pappan ner till hennes rum och hennes barndom blev till ett helvete. Omedvetet sökte Érica någon hon kunde anförtro sig åt, men det var inte förrän hon som 18-åring träffade ”Samuel” som hon vågade berätta. Pappan fälldes för övergreppen mot sin dotter och dömdes till slut till fyra års fängelse. Érica har sedan länge lämnat offerrollen bakom sig och bidrar idag med att sprida kunskap och information om sexuella övergrepp och dess konsekvenser.
Titel: Pappa, kom hem
Inspelad: 2011
Längd: 28 min (preview 2 min)
Medverkande: Érica Zuleta
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Thorz Quartets uppgång och fall gick i rekordfart. Konstellationen höll endast en dag, sedan upphörde gruppen och de lätt schizofrena bröderna Thor-Björn, Thor-Sten, Thor-Ben och Thor-Wald skingrades för vinden. Men någonting lämnade de ändå efter sig. Deras julhälsning gick in i folks hjärtan och den kan fortfarande höras ute i stugorna så här inför julen.
Arrangemanget är hämtat från Blåståget 1 av Jan Utbult.
Titel: Thorz Quartet
Inspelad: 2013
Längd: 1,32 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Ramona växte upp i ett litet samhälle i norra Bohuslän tillsammans med mamma, styvpappa och tre syskon. Mellan 6 och 12 års ålder blev hon sexuellt utnyttjad av sin styvpappa oftast när hennes mamma jobbade natt på hemsjukvården. Ramonas stora intresses var att spela fotboll och greja på gården tillsammans med familjen. Hon hade hand om många djur och de gav henne äkta kärlek.
Ingen utanför märkte att Ramona mådde dåligt och allt eftersom tiden gick utvecklades ett rollspel där den “lilla” Ramona kämpade för sitt liv på nätterna medan den “stora” Ramona försökte leva normalt på dagarna.
När Ramona var 20 år brast allt. Hon började gräva en grop inom sig själv och ju mer hon grävde desto mörkare blev hennes verklighet. Men till slut lyckades hon sätta stopp och kasta iväg spaden. Och hon insåg att där nere ville hon aldrig mer befinna sig. Ramona lyckades vända det negativa till något positivt och förstod att möjligheterna skulle komma bara hon omgav sig med positiva saker som likasinnade människor, djur, barn och musik. Allt annat skulle dra henne i fel riktning.
Idag är Ramona en sann entreprenör och driver tre olika företag som sysselsätter henne nästan dygnet runt. Och det är något hon älskar. Hennes största insikt är att alla människor har ett val, antingen det onda eller det goda. Och Ramona valde det goda och har gjort om sin livshistoria till något konstruktivt, något som kan hjälpa andra människor.
”När Thor-Björn Bergmans film ”Ramonas resa” rullar igång blir allt plötsligt så smärtsamt verkligt.”
Titel: Ramonas resa
Inspelad: 2012
Längd: 58 min (teaser 4,23 min)
Medverkande: Ramona Byrö, Pia Hässlebräcke, Gunnel Brattberg, Ninnie Granfeldt m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Thor-Björn är inte riktigt som andra. Hans dagar är omsorgsfullt planerade och han lever för sina projekt. Kanske är det en konsekvens av en barndom kantad av övergrepp, kanske är det tecken på diagnoserna han fick som vuxen. Men egentligen spelar det ingen roll. Han är den han är och han måste få göra saker på sitt eget sätt för att överhuvudtaget fungera.
Thor-Björn har jobbat som professionell filmare sedan 2005, men intresset för foto och film har funnits sedan han var 12 år. Han halkade in i filmbranschen på ett bananskal och under de fem första åren producerade han ett 100-tal reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder. Sedan fick han nog och startade Kanal 24 och nätverket Army of survivors med syfte att producera och visa film om utsatthet och dess konsekvenser. Under tre år filmade, regisserade och klippte Thor-Björn 55 filmer och reportage som sågs fler än 250 000 gånger av drygt 75 000 unika besökare. Nu har projekten upphört, men filmerna kan ses här på Kanal 100. Helt gratis.
I den här filmen får du vara med under ett lokalt informationsmöte i nätverket Army of survivors. Alla medlemmar har själva varit utsatta för övergrepp som barn och Thor-Björn har låtit dem berätta sina historier på film. Nu ska de åka ut i Sverige och visa sina filmer i informations- och utbildningssyfte. I filmen berättar Thor-Björn också sin egen historia. Hur han blev utsatt som barn, om konsekvenserna det fick i det vuxna livet, om den första boken han skrev och hur han har kunnat använda sin erfarenhet och kunskap för att hjälpa andra. I filmen får du också smakprov från några av de filmen han har gjort. Ett år efter att filmen spelades in tvingades Thor-Björn lägga ner projekten på grund av dödshot mot hans 6-årige systerdotterson.
Artikel om dödshoten i Sydsvenskan
Titel: Vuxit upp och blivit stor
Inspelad: 2012
Längd: 27 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman, Denny Eriksson, Berndt Kohlmann, Érica Zuleta m fl
Manus, regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Kompletterande foto: Pehr Hasselrot, David Roxendal, Laszlo Schuszler
I årets reportagefilm från Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo bjuder vi på glimtar från helgen och blickar fem år bakåt i tiden. Du får möta två brassbandlegender, Jan Bohman och Rolf Johansson, som berättar om vad som har hänt sedan 2012 och om hur livet ser ut idag. I reportaget medverkar även Annie Ljungqvist, både som 11- och 16-åring. Carina Bigelius berättar om bakgrunden till att deras minibrass har så många musikanter från Eritrea och Berit Palmquist kåserar kring årets festival, kommenterar förra årets tronbyte och avslöjar det hon är mest nöjd med sedan festivalen etablerades 1982. Du får också lyssna på smakprov från tävlingens olika divisioner samt se klipp från galakonserten med Solna Brass och Harmonic Brass.
Som vanligt är det Thor-Björn Bergman som befinner sig bakom kameran, men den här gången har han för första gången varit helt ensam i produktionen. Det är kanske därför filmen har fått en lite mer personlig prägel jämfört med tidigare år. Enjoy!
Titel: Svenska Brassbandfestivalen 2017
Inspelad: 2017
Längd: 28,30 min
Medverkande: Berit Palmquist, Jan Bohman, Rolf Johansson, Annie Ljungqvist och Carina Bigelius
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
”Det är få vänner som inspirerat och uppmuntrat mig så mycket som Ola Ström. Tack vare honom har jag idag arbetat som filmare i mer än 10 år och gjort över 200 filmer”.
Orden kommer från filmaren Thor-Björn Bergman som har Ola att tacka för mycket. Som en liten hyllning till sin vän klippte han ihop den här filmen till Olas 70-årsdag 21 februari 2018. Filmen innehåller bortglömda klipp från förberedelserna inför de återföreningskonserter som anordnades på Victoriateatern i Malmö i början av sommaren 2007. Filmen innehåller också klipp från de 28 webb-tv-program som visades på den officiella hemsidan samt stillbilder från inspelningen av dvd:n ”Solstollar och toffelhjältar” som släpptes hösten 2006. Ett och annat foto från Thor-Björns privata fotoalbum har också smugit sig med. All musik i filmen har Ola skrivit tillsammans med Per Dunsö.
Klippen i filmen har dålig upplösning och ljudet är stundom undermåligt, men det har ju sin charm. Speciellt när vi snackar 80-tal. Håll till godo.
”Vilket otroligt arbete du gjort, jag är helt överväldigad. Den här filmen är ju mycket roligare att se än Gerttens film, om han ursäktar. Och oj, vad många som tyckt om filmen, som blivit både rörda och berörda. Själv ser jag den varje dag, tycker du gjort ett så bra lite ovanligt låtval, och klippt ihop fint, inte minst Tusen bitar dom ju är min egen favorit. Jag är dig evigt tacksam, för det var mycket som var fantastiskt att få se, du är väldigt begåvad och har ett synnerligen gott omdöme, inte alla förunnat som bekant.” /Ola Ström
Titel: Sköna sommar – med Ola Ström och vänner
Premiär: 2018
Inspelad: 2006-2007
Längd: 45 min
Medverkande: Ola Ström, Per Dunsö, Martyna Lisowska, André Gjörling, Jenny Bergqvist, Bo Mårtensson, Håkan Nyberg, Thomas Nyberg, Petra Mellbrand, Elin Mellbrand, Elsa Olterman, Lars Sundlöf, Hanna Jeppsson, Sandra Jacobsson, Jonathan Ström, Dan Stenqvist, Thor-Björn Bergman m fl
Regi, foto, klipp & stillbilder: Thor-Björn Bergman
Musik: Ola Ström och Per Dunsö
Lilla Brassfestivalen är en musikhelg för barn och ungdomar som spelar brassinstrument på musik- och kulturskolor eller i minibrass, kornettskola eller annan orkester. Hur mycket eller lite man kan spelar ingen roll, huvudsaken är att man vill lära sig mer på sitt instrument och att man vill göra det tillsammans med andra.
Årets upplaga av Lilla Brassfestivalen genomfördes helgen 16-17 mars 2018 i Gnosjö. I det här reportaget får du några glimtar från festivalen.
Titel: Glimtar från Lilla Brassfestivalen 2018
Inspelad: 2018
Längd: 29,24 min
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Ismaili var 16 år när han kom till Sverige från Iran under flyktingkrisen 2015. Han är född i Afghanistan, men flydde till Iran tillsammans med sin mamma efter att pappan hade dödats av Talibaner. Då var Ismaili bara 5 år. I Iran var han tvungen att arbeta. Han bodde ofta på gatan och hans styvpappa slog och förödmjukade honom så fort det fanns en godtycklig anledning. Och Ismaili trakasserades för att han vågade gå sin egen väg. Som 14-åring blev han tagen av polisen för att han bar ett halsband med ett kors på. Det blev upptakten till planerna på en tryggare tillvaro någon annanstans. Ett år senare började den långa resan mot Europa och ett förhoppningsvis bättre liv.
I den här filmen får du följa Ismaili under en dryg sommarmånad i småstadsidyllen Laholm i södra Halland. När du möter honom första gången har han just blivit utslussad från boendet och flyttat till en familj på en liten gård strax utanför Laholm. Ismaili har varit i Sverige i två år och väntar fortfarande på besked om han får stanna eller inte. Men livet blev inte så som han hade drömt om. När Ismaili kom till Sverige var han en sprudlande glad och positiv kille. Han hade stora ambitioner och hans nyfikenhet på livet speglade sig i allt han gjorde. Han anpassade sig snabbt till det nya landets kultur och religion, han började spela teater och det visade sig att han var en konstnärstalang. Något han inte hade haft en aning om tidigare. Ismaili beskriver det själv som om hans hjärna hade varit i fängelse och nu släppts fri. Men efter flera år av väntan, efter tre asylavslag och efter ett ofta hotfullt bemötande från sina egna landsmän har Ismaili förändrats. Den växande ovissheten och den allt mer tilltagande ångesten har satt sina spår. Ismailis leende smittar fortfarande av sig, men nu kan man skönja ett mörker bakom de till synes glada ögonen. Ismaili har nu hunnit fylla 18 år och verkligheten har kommit ikapp honom. Han vågar inte längre drömma om en trygg och meningsfull framtid i Sverige utan han försöker ta en dag i taget för att överhuvudtaget stå ut. Nu hänger allt på en sista skör tråd och han väntar på det slutgiltiga beskedet.
Den här filmen tar inte ställning till om Ismaili har tillräckliga asylskäl eller inte utan vill istället lyfta fram det orimliga i att utvisa människor efter att de legalt bott över två år i Sverige. Staten borde ha förbrukat rätten att deportera asylsökande efter så lång tid. Filmen vill också berätta om en ung människa som skulle kunna vara en tillgång för Sverige. En person som kan tillföra något positivt och ses som en möjlighet istället för ett problem. Men så ser verkligheten inte ut idag. Och Ismaili är inte ensam om sin situation. Många flyktingar som kom hit som barn drömmer om att få studera, att arbeta, att göra rätt för sig och få möjlighet att skapa en framgångsrik tillvaro. Att ta revansch på dåliga livsvillkor, på orättvisor och på det samhälle som ofta ser flyktingar och invandrare som en framtida härdsmälta för Sverige. Många av dem skulle kunna blomma ut om de bara fick chansen. Och de är nog inte så annorlunda oss själva som man kanske kan tro.
SAGT OM FILMEN:
”Berör in i hjärtat. Vackra bilder, starka känslor, verklighet.”
”Bra och tänkvärd film.”
”Denna film skulle alla se!”
”En film som berättar om hur livet kan se ut som ensamkommande och väntan på att våra myndigheter ska ta beslut. Måste ses!” ”Fantastiskt med all medmänsklighet, det är en glädje och en sorg, alla känslor hela tiden.”
”Thor-Björns filmer – berörande, intressanta.”
”Starkt berörande. Fin stämning. Blir så ledsen när man tänker på alla dessa ungdomar i sin oro, rädsla och vilsenhet.”
”Gripande dokumentärfilm om ensamkommande Ismaili.”
”Thor-Björns filmer om ensamkommande är inte bara filmer, de är poesi! Se dem!”
Titel: Ismaili – pojken som slutade le
Premiär: 2018
Inspelad: 2017
Längd: 57 min
Medverkande: Mohammad Ismaili, Mahdi Rahmani, Ulrik Mangold, Tina Mangold, Monica Schramm, Christel Feldt, Lutz Müller, Ingemar Eriksson, Fabian Åström och Thor-Björn Bergman
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Peter är 5 år. Han vill så gärna se nyårsfyrverkeriet vid 12-slaget, men pappa är benhård. Bums i säng. Men Peter blåser pappa på sitt eget finurliga sätt.
En filmare, en 5-åring och en regnig nyårsafton. Det är ingredienserna till den här filmen som kom till i en stund av sysslolöshet på nyårsaftonskvällen 2017.
Titel: Peters nyårsblåsning
Inspelad: 2017
Längd: 2,35 min
Medverkande: Thor-Björn Bergman, Philip Bergman
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman, Philip Bergman
I årets reportagefilm från Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo bjuder vi som vanligt på lite glimtar från den roligaste helgen i brassbandsverige. Den här gången är det Emelie Palmquist som befinner sig bakom kameran och Thor-Björn Bergman som sitter framför klippdatorn. På grund av ett missförstånd så fanns det inget inspelat ljud från galakonserten, men vi har hottat upp ett referensljud i mono så att det gick att bjuda på några klipp ändå. Mycket nöje!
Titel: Svenska Brassbandfestivalen 2018
Inspelad: 2018
Längd: 22,48 min
Medverkande: Berit Palmquist, Philip Harper, Jappie Dijkstra m fl
Regi & foto: Emilie Palmquist
Klipp: Thor-Björn Bergman
Paul Duffy är multiinstrumentalist och kommer från Liverpool i England. Under sju år var han solist och soprankornettist i Black Dyke Band, ett av världens bästa brassband, men nu har han lämnat bandet och arbetar som frilansande musiker.
Paul är välkänd inom den svenska brassbandrörelsen då han flitigt anlitas som gästsolist och instruktör. För ett par veckor sedan släppte han sitt första soloalbum med i huvudsak egen musik. På skivan trakterar Paul inte mindre än 25 olika instrument och i titellåten ”Only Just Begun” spelar han alla instrument i en brassbanduppsättning. Något som troligtvis aldrig har gjorts tidigare.
I det här personporträttet berättar Paul om sig själv, om det nya albumet och om sin roll som multiinstrumentalist och solist.
The film was very very beautiful! Congratulations. You really make great films.
Titel: Paul Duffy – Only just begun
Inspelad: 2014
Längd: 18,41 min
Medverkande: Paul Duffy m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
”Trumpetaren som inte fick nog” (The trumpeter who couldn’t get enough) är ett personporträtt av trumpetaren Bo Nilsson, en beundransvärd och framgångsrik trumpetlärare som har undervisat en rad av världens främsta trumpetare, bl a Håkan Hardenberger och Ole Edvard Antonsen. I filmen berättar Bo Nilsson om sitt liv som trumpetare och som trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö där han fortfarande undervisar trots en ålder av 74 år. I filmen medverkar Håkan Hardenberger och några av Bo:s nuvarande elever. Bo var Håkans trumpetlärare under de första åtta åren innan Bo skickade honom vidare som 16-åring till Paris för studier hos Pierre Thibaud. I filmen ger Håkan en varm och hjärtlig bild av sin tidigare lärare och det är ingen tvekan om att Bo har haft en viktig och betydande roll i hans karriär.
SAGT OM FILMEN:
”I can highly recommend this documentary – a very personal portrait of my first teacher Bo Nilsson, who sadly passed away last year.” /Håkan Hardenberger
”Great documentary that describes a super devoted teacher that over and over again proved his place/role as a mentor for trumpet players all over the world.” /Tore Veum
”This is a beautiful documentary of an extraordinary teacher and truly kind soul.” /Dawn Oei
”One of the last generation’s great players and teachers, Bo Nilsson, leaves us a remarkable legacy.” /Frank Hanson
”Beautiful tribute to a wonderful person, musician, trumpeter, and professor. Bravo!” /Eugene C. King
Titel: Trumpetaren som inte fick nog (The trumpeter who couldn’t get enough)
Inspelad: 2014
Längd: 42 min
Medverkande: Bo Nilsson, Håkan Hardenberger, Johan Odin, Filip Draglund, Oscar Anders Sundqvist m fl
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman
Översättning & engelsk text: Filip Draglund
Den här filmen handlar om Morteza – en 17-årig flyktingpojke från Afghanistan som kom till Sverige från Iran som 15-åring under flyktingkrisen 2015. Filmen tar visserligen avstamp i de länder han flytt ifrån, men i första hand kretsar handlingen kring hans vardag i Sverige. Du får följa honom under en dryg sommarmånad i småstadsidyllen Laholm och i den tillvaro som blivit hans enda trygghet och fundament. Men hans livsvillkor är allt annat än enkla. Den långa väntan på besked om han får stanna i Sverige eller inte är en plåga. Vore det inte för nätverket av empatiska och hjälpsamma människor skulle han nog ha gett upp för länge sedan.
Morteza vill ogärna prata om sitt tidigare liv, men det går inte att ta miste på hur djupa sår historien har satt. Han bär på en sorg som överskuggar mycket av det som borde vara roligt och spännande i en ung människas liv. Och han är ständigt rädd för att tvingas tillbaka till landet han lämnade som 4-åring. Ett land han inte har någon som helst koppling till.
Den här filmen tar inte ställning till om Morteza har tillräckliga asylskäl eller inte utan vill istället lyfta fram det orimliga i att utvisa människor efter att de legalt bott över två år i Sverige. Staten borde ha förbrukat rätten att deportera asylsökande efter så lång tid. Filmen vill också berätta om en ung människa som skulle kunna vara en tillgång för Sverige. En person som kan tillföra något positivt och ses som en möjlighet istället för ett problem. Men så ser verkligheten inte ut idag. Och Morteza är inte ensam om sin situation. Många flyktingar som kom hit som barn drömmer om att få studera, att arbeta, att göra rätt för sig och få möjlighet att skapa en framgångsrik tillvaro. Att ta revansch på dåliga livsvillkor, på orättvisor och på det samhälle som ofta ser flyktingar och invandrare som en framtida härdsmälta för Sverige. Många av dem skulle kunna blomma ut om de bara fick chansen. Och de är nog inte så annorlunda oss själva som man kanske kan tro.
SAGT OM FILMEN:
Titel: För Sveriges skull
Inspelad: 2017
Längd: 57 min
Medverkande: Morteza Sharefi, Sanela Becovic, David Guvå, Karin Bertling, Conny Strömberg, Carola Malmsjö, Marie-Louise Berntsson, Cajsa-Stina Sedgol och Elin Lundgren
Regi, foto & klipp: Thor-Björn Bergman